26 Oktobar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Avgust 2014 15:29

Kritično stanje u nekoliko naselja

Danas u jutarnjim satima održan je sastanak  Općinskog štaba civilne zaštite u užem sastavu. Analizirane su informacije sa terena koje su  pristigle u Štab tokom protekle noći i ranih jutarnjih sati, i dogovoreni pravci daljeg djelovanja. Od srijede ( 6.8. 2014. godine )  aktivni su mobilni timovi građevinske operative i nadzornih organa,  a  ponovo su uvedena  stalna popodnevna i noćna dežurstva. Sva raspoloživa mehanizacija je angažovana.Radi se na održavanju minimalne prohodnosti putnih  komunikacija  na ugroženom području općine Zenica.


U prekidu  je putna komunikacija u rejonu naselja Sebuje, na putnom pravcu prema Trešnjevoj Glavi, gdje je vodena bujica  u potpunosti odnijela 25 metara saobraćajnice.Odmah po saznanju mobilna ekipa, uz angažovanje  rovokopača  gusjeničara,  je upućena na  ugroženi lokalitet kako bi se uspostavila  minimalna prohodnost saobraćajnice. Danas u ranim jutarnjim satima ponovo je došlo do začepljenja  drenažnog sistema na klizištu Kula-Miljkovići. Rano jutros, angažovana je  stručna ekipa koja je  uz pomoć mehanizacije osposobila  odvodne kanale iz tijela klizišta i  nastavila da radi na oštećenom mostu u Kasapovićima  u  mjesnoj zajednici Donje Babino.


 U rejonu Topčić Polja, u slivovima Ciganskog  i Švabinog potoka  trenutno je stanje pod kontrolom,  ali građevinska operativa na tim lokalitetima i dalje dežura 24 sata.  Najteža situacija na području općine je u slivu Starinskog potoka. Stanje  se nakon obilnih kiša pogoršalo  na dijelu puta prema naselju Izgrtine. Tokom protekle noći  na tom podrčju potpuno je zaplavljen pločasti propust, i tek kad se  voda vrati u korito i steknu uslovi za rad,  propust  će  biti osposobljen  i prohodan.

 

Jučer je u naselju Topčić Polje u rejonu Starinski potok, angažovana dodatna mehanizacija,  tako da nove naplavine nisu ugrozile naselje.

I dalje je u prekidu alternativna putna komunikacija Topčić Polje-Bistrica, gdje velike količine  podzemnih i nadzemnih voda onemogućavaju rad mehanizacije. Štab je  dao nalog da se iznađe mogućnost  da se u rejon alternativnog puta za Starinu prebaci mašina koja bi uklonila nanose i sanirala posljedice kiša i vodenih bujica.Djeluje se i u rejonu Nemile i Orahovičke rijeke. Voda i klizište ozbiljno prijete  da ugroze i zatvore   putnu komunikaciju prema Pepelarima,  pa je Štab  donio odluku da na tam području preventivno djeluje i angažuje odgovarajuću mehanizacija.

I danas ( 13,00 sati) se pokušava  uspostaviti minimalna prohodnost  na putnoj komunikaciji Nemila-Bistričak, koja je nakon zadnjih kiša zatrpana nanosima zemlje.  Ekipe građevinske operative raščišćavaju  lokalitet iz dva pravca.Ukoliko ne bude  novih padavina   uspostava komunikacije  prema Bistričaku može se očekivati  danas u kasnim  večernjim satima.

 

Zbog nevremena ponovo su zenička sela Kolići, Smajići, Šerići, Jasrebac  i Vukotići ostala  bez napajanja  električnom energijom. Štab civilne zaštite odmah je obezbijedio  agregate. Jučer je sistem napajanja strujom na tim  područjima uspostavljen.

 

Press Općine Zenica