20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 06 Avgust 2014 16:05

Topčić Polje: obnova 91 kuće

Potpisan Protokol o realizaciji Projekta stambenog zbrinjavanja  stanovnika naselja Topčić Polje - Obnova  91 objekta počinje iduće sedmice - Danas je u  Općini Zenica potpisan  Protokol o realizaciji Projekta stambenog zbrinjavanja  stanovnika naselja Topčić Polje, čiji su stambeni objekti oštećeni i zatrpani riječnim nanosima i naplavama u ovogodišnjim majskim  poplavama.  Učesnici u Protokolu su:  Općina Zenica, Zeničko-dobojski kanton, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice,  Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i HO "Merhamet" MDD.


Obaveza Općine Zenica je da obezbijedi bazu podataka o korisnicima, tehničku dokumentaciju, te da pruži neophodnu pomoć kod ugradnje materijala , svu stručnu pomoć i nadzor prilikom realizacije Projekta. Općina će obezbijediti vanjsku i unutrašnju stolariju  i sanitarije za sanaciju svih objekata. Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata  će u partnerstvu  sa Crvenim križom Federacije BiH  nabaviti kompletan grubi građevinski materijal za sanaciju u vrijednosti od 200.000,00 KM, dok će HO “ Merhamet „ obezbijediti građevinski materijal za krovnu konstrukciju, materijal za sanaciju vodovodnih i kanalizacionih instalacija u vrijednosti od 100.000,00 KM.

 

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona učestvovat će u projektu sa 80.000,00 KM.

Projektom je previđena sanacija 91 objekta koji su oštećeni ili zatrpani materijalom iz klizišta i odrona.Radi se o 330 članova porodičnog domaćinstva , kojima će se  stvoriti predpostavke za nastavak  života u Topčić Polju.

 

Ukupna vrijednost projekta je 676.584,31 KM. Kako je  kazao načelnik  Općine Zenica, Husejin Smajlović , ovo je veoma značajan  dogovor sa partnerima u projektu, koji su udružili sredstva kako bi se  trajno stabeno zbrinulo ugroženo stanovništvo u naselju na koje se u maju mjesecu sručilo preko tri miliona kubika  materijala iz klizišta.

 

Već iduće sedmice počinju radovi na obnovi stambenih objekata u Topčić Polju.  Završetak  rodova  očekuje se do kraja septembra ove godine.

 

Press Općine Zenica