23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 05 Avgust 2014 13:47

Djeca iz Dnevnog centra u Neumu

„Dnevni centar za djecu Zenice“ osnovan je u Septembru 2013.g. od strane IN Fondacije iz Banja Luke i organizacije Kinderpostzegels iz Holandije. Ove organizacije djeluju na području naše države duži niz godina i bave se socijalnom inkluzijom i zaštitom djece i njihovih prava. Korisnici dnevnog centra su djeca uzrasta od 6 do 16 godina koja žele da se druže, uče i igraju sa svojim vršnjacima. Centar na dnevnoj bazi u prosjeku broji do 30 djece. 


Sa djecom se svakodnevno radi na poboljšanju njihovog ponašanja, poboljšanju školskog uspjeha, art radionicama i društvenim igricama. Sve usluge u centru su besplatne a centar je otvoren 6 dana u sedmici. Sve aktivnosti u Centru su bazirane na edukativni, kreativni i rekreativni rad sa djecom.  Centar ima tri zaposlena odgajatelja, medicinsku sestru i psihologa kao i 10 stalno aktivnih volontera. Centar sarađuje sa Osnovnim školama, Općinom Zenica kao i Centrom za Socijalni rad u Zenici i sa ostalim organizacijama na nivou kantona ali i van naše države. 

 

O aktivnostima

Kako bi nagradili marljivi trud, rad i zalaganje djece u centru, školi i kući u protekloj školskoj godini mi smo odlučili da organizujemo ljetovanje za djecu u Neumu.  Ljetovanje je održano od 31.07.2014.god. i trajalo je četiri dana, tačnije do 03.08.2014.g. Osoblje Dnevnog centra zajedno sa djecom je uspjelo da obezbjedi određeni iznos sredstava za ljetovanje a ostali iznos je osiguran od strane Direktora Udruženja građana „Pomirenje“ Zenica, gospodina Waltera Goncalvesa. Moramo istaći da smo pomoć dobili i od dobrih prijatelja iz Visokog a tačnije „Vispak“ d.o.o. Visoko koji su donirali slatkiše za našu djecu. Na ljetovanje u Neumu učestvovalo je ukupno 34 djece (18 dječaka i 16 djevojčica) kao i 6 odgajatelja i 3 volontera.

Ovo je do sada najveća aktivnost koju je centar organizovao i moramo istaći da smo zadovoljni sa organizacijom kao i sa ponašanjem djece tokom boravka na moru.  Neka od djece nisu nikada do sada vidjeli more pa je za pojedine ovo bilo prelijepo iskustvo.

 

S poštovanjem,

Koordinator centra Haris Husejnović