28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Juli 2014 05:49

Bajramska sofra nane Mevlide

Hadžinicu Mevlidu Migić iz Zenice prilikom posjete zatekli smo u razmišljanju o tome čime posebno obradovati unučad za predstojeći Bajram. U Zenici, ali i šire, hadžinica je poznata kao jedna od rijetkih osoba koja uporno baštini tradiciju starih bosanskih jela i običaja. 


- Teška su vremena, sine. Imam troje djece, dva sina i kćerku, dvije snahe, samo je jedan sin zaposlen. Ne volim porediti staro doba u bivšoj državi, u kojem sam odrasla, i sada. I tada sam bila vjernica, bila pokrivena. Bilo je provokacija od nekih kolegica, ali niko nije branio ni da postim ni da budem muslimanka. Bilo je proganjanja pojedinaca, jer smo okrenuti vjeri, i ja sam jedna od proganjanih, ali svoju sam vjeru držala u srcu, a ne na tezgi, da je reklamiram. Zato sam je i sačuvala - kaže Mevlida.

 

Tarik pomaže nani u pripremanju

 

Ova vrijedna starica navodi da su joj ramazan, a za njim i Ramazanski bajram, "najdraži gosti u kući".

Ruho u amanet

Mevlida hranu sprema i služi u tradicionalnom bosanskom posuđu, od kojeg su neki primjerci stari i stotinjak godina. Kazani, tepsije, plitke i duboke, kotlići. Kaže da je dosta toga dobila od rahmetli oca u ruho, odnosno u nasljedstvo i amanet prilikom udaje, a uz posuđe je išao i starinski kredenac.

- Bakreno posuđe treba održavati, kalaisati, treba ga obnavljati i to košta pa je njega sve manje, a sve više brze hrane i brzih posuda... Oni koji znaju cijeniti, znaju da je možda tegla zimnice u marketu jeftinija, ali zna se gdje je zdravlje, gdje duša - u onoj koju spremamo na svom suđu, u svojim sinijama, tepsijama... - zaključuje Mevlida.

 

Navodi da se u njenoj kući spremaju i "evropska", moderna jela, ali i tradicionalna. Bajram sa sobom nosi i rituale, poput oblačenja "novih odora", odnosno odjeće koja se čuva baš za Bajram, odlazak i povratak iz džamije (različitim putevima uz zastajkivanje, pozdravljanje i čestitanje), poštovanje starijeg, darivanje i čestitanje, ali i porodični bajramski ručak. 

- Bajramski ručak je, ma u kakvoj situaciji porodica bila, uvijek znatno bogatiji od ostalih. Begova čorba, pite, burek, bosanski lonac, sogan-dolma, japrak, pilav od pirinča, bamija, kadaif, bungur, onda jelo koje u Zenici zovemo potkriža, a u mom kraju se zove kore, sve uz domaće sokove... Sva ta jela, u odabranim terminima i količinama, bila su i tokom ramazana, ali Bajram je po svemu Bajram, raskošniji i svečaniji, a opet tradicionalan, kao prije 50, 100 godina - kaže hadžinica.

Pod konac

Nena Mevlida ima sinove Osmana i Emira te kćerku Izetu. Emir joj je podario unuka Tarika, a kćerka Izeta unučad Orhana i Aišu. Zanimljivo je da je najmlađi unuk Tarik, pravi zaljubljenik u tradicionalna jela i običaje, pripremao s nanom ćeteniju, a zadužen je i da na iftarima, kao i za Bajram, na sofri sve bude na vrijeme i pod konac.

 

 

 

AVAZ