18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Juli 2014 05:09

Problemi sa glasanjem van BIH

Koalicija "Prvi mart“ obavještava javnost da je zaprimila veći broj žalbi o neblagovremenom dostavljanju potvrda za glasanje u inostranstvu za one osobe koje su već ranije bile registrovane. 

 

- Naime, prema postojećim pravilima, osobe koje su se na prošlim izborima registrovale, trebaju primiti tzv. PRP-2 obrazac kojim potvrđuju da će glasati poštom sa iste adrese. Centralna izborna komisija (CIK) je ove potvrde uputila krajem maja mjeseca, te su tek sada stigle u pojedine gradove u Sjedinjenim Američkim Državama - saopćeno je iz Koalicije. Iz Koalicije "Prvi mart" ističu da je datum poslane pošte 31. maj., "što je više od dvije sedmice nakon raspisivanja izbora kada su ove potvrde već trebale biti spremne za slanje". 

 

Istovremeno, podsjećaju da je rok za registraciju bh. građana za glasanje u inostranstvu 29. jula.  "te je pitanje da li će svi registrirani građani dobili potvrde do konačnog roka". 

 

- Ako sagledamo činjenicu da je u toku registracije bilo oko 18.000 novih prijava za glasanje, besmisleno je tvrditi da je drastično opao broj tzv. 'starih glasača'. Jednostavno, riječ je ogromnom propustu, a koji ide na ruku političkim elitama iz SNSD-a, s ciljem poništavanja rezultata masovnog povećanja učešća prognanih - navodi se u saopćenju.

 

Koalicija "Prvi mart" traži da se rok za slanje prijava i potvrda produži za najmanje dodatne dvije sedmice.