Printaj ovu stranu
petak, 25 Juli 2014 21:03

Budžet smanjen za 7 miliona

Zbog smanjenog priliva sredstava u prvih šest mjeseci ove godine, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj (25. 07. 2014.) sjednici izmjene i dopune budžeta za 2014. godinu. Rebalansom budžeta planirani prilivi smanjeni su  u prosjeku za 3,5 odsto pa je time ukupan budžet za ovu godinu sa 291.331.620 KM smanjen na 284.503.750 KM.

 

Donošenjem rebalansa budžeta koji će biti dostavljen Skupštini na pretresanje po skraćenom postupku bit  će omogućena i realizacija odluke Skupštine Kantona o kreditnom zaduženju Kantona u iznosu od 16,1 milion KM. Osim ovog, Vlada je na prijedlog Ministarstva finansija usvojila i Instrukciju o načinu i elementima izrade budžeta Kantona za 2015. godinu.

 

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o poslovanju Zavoda za javno zdravstvo Kantona u 2013. godini iz koga je vidljivo da je ova zdravstvena institucija ponovno poslovala pozitivno, ostvarivši višak prihoda nad rashodima u iznosu od 274.575 KM. Značajno je istaći da Zavod 46 odsto prihoda ostvaruje na tržištu pa je tako prošle godine dio prihoda u iznosu od 1,4 miliona KM ostvaren davanjem usluga iz svoje djelatnosti ne samo na našem kantonu već i na području Federacije BiH.

 

Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komuikacija  usvojen je Plan zaštite održavanja rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2014. godinu, koji je inače prilagođen odluci vlade o preusmjeravanju sredstava na saniranje šteta nastalih na putnoj infrastrukturi u Kantonu. Time će 1,08 miliona KM biti utrošeno na izgradnju i rekonstrukciju cesta oštećenih tokom majskih poplava na području Kantona. Osim iz ovih, sredstva za saniranje šteta bit će usmjerena i iz Fonda za zaštitu okoline u iznosu od 5,3 miliona KM.

 

Osim milion KM koja će biti alocirana za rad Metalurškog instituta Kemal Kapetanović prema Zakonu o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoline, sva preostala sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM usmjerit će se na saniranje šteta tako što će se 80 procenata od ove sume usmjeriti na općinske budžete, a 20 odsto prihoda Kantona također će ove godine biti transferirano općinama za saniranje šteta od poplava.

 

S istim ciljem Ministarstvo privrede sačinilo je uputstvo o kriterijima za odobravanje i dodjelu sredstava za saniranje šteta kod privrednih subjekata, a za šta je opredjeljeno 1.166.000 KM iz namjenskih sredstava ovog Ministarstva. Uporedo s tim Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede također je preusmjerilo sredstva iz vodnih naknada za saniranje šteta pa će tako blizu 300.000 KM biti transferirano za vađenje riječnih nanosa i saniranje korita rijeka na području općina Zenica, Olovo i Vareš. Iz Ministarstva za boračka pitanja Općinskoj službi boračko-invalidske zaštite Općine Maglaj opredjeljeno je 3.500 KM za kupovinu uredske opreme, a putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice bit će dodjeljeno 3.000 KM Savezu udruženja penzionera za pomoć penzionerima čija imovina je stradala u poplavama.

 

Na ovoj sjednici usvojena je i Informacija Ministarstva za boračka pitanja o stambenom zbrinjavanju branilaca i članova njihovih porodica u 2013. godini, te za iste svrhe na ovoj sjednici odobreno 20.000 KM Melisi Jusufović, djetetu poginulog branioca iz Zavidovića i 8.000 KM Emiru Softiću, demobilisanom braniocu iz Zenice.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)