Printaj ovu stranu
srijeda, 23 Juli 2014 03:22

Premijer sa UNDP-om

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona premijer Munib Husejnagić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirko Trifunović održali su sastanak sa pedstavnicima UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu, na čelu sa Edisom Arifagićem, rukovodiocem UNDP-ovog programa za obnovu. Naime, Evropska komisija odlučila je da dodijeli 42,24 miliona eura pomoćI za kratkoročne i srednjoročne potrebe područja BiH pogođenih majskim poplavama.

 

S tim u vezi, predstavnici UNDP-a željeli su da u koordinaciji sa domaćim vlastima organiziraju način i vrstu pomoći koja će biti pružena ugroženim područjima. Uz pomenuto, na ovom sastanku razgovaralo se o indentifikaciji najugroženijih objekata, počev od privrednih preko infastrukturnih do školskih objekata. Kako je rečeno tokom sastanka dio pomoći bit će usmjeren za obnovu i opremanje predškolskih institucija, osnovnih i srednjih škola pogođenih poplavama na šta će biti usmjerene aktivnosti UNDP-a, dok će UNICEF preuzeti obavezu opremanja ovih objekata.

 

Premijer Husejnagić i ministar Trifunović složili su se sa prijedlogom UNDP-a da se određeni poslovi na obnovi škola moraju završiti prije početka nastave u septembru, a drugi dio poslova radit će se u skladu sa potrebama kako škola tako i ostalih ustanova koje su ušle u projekat obnove.

 

Prema zajedničkoj ocjeni UNDP-a i predstavnika Vlade Kantona obnova će se usmjeriti na obrazovne institucije u Maglaju: Dječiji vrtić, „Osnovna škola Maglaj“ i „Prva Osnovna škola Maglaj“, u Zenici: Osnovna škola „Ćamil Sijarić“ Nemila, Osnovna škola „Arnauti“,  u Žepču: Osnovna škola „Abdulvehab Ilhamija“ Željezno polje i Osnovna škola Fra Grga Martić Ozimica i u Zavidovićima „Prva osnovna škola“. Od srednjih škola na području Kantona sredstvima UNDP-a  bit će obnovljene: Gimazija Maglaj i Srednja mješovita škola Musa Ćazim Ćatić Olovo.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)