29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 19 Juli 2014 00:07

Za BIH 1,3 milijarde KM

Prezentirajući danas u Sarajevu rezultate Donatorske konferencije održane 16. jula u Briselu, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi iznio je procjenu da se, od 809 miliona eura prikupljenih na konferenciji, 40 posto odnosi na grantove (nepovratna sredstava), a 60 posto sredstava odnosi se na povoljne kredite. 

 

- Tačan omjer ne mogu reći, ali tokom donatorske konferencije bilježio sam obećanja koja su davali donatori i međunarodne finansijske institucije te prema tim bilješkama cijenim da su sredstava podijeljena 40 naprema 60 posto - istaknuo je Daviddi.  Naime na konferenciji koja je organizirana za prikupljanje sredstava za obnovu BiH i Srbije nakon katastrofalnih poplava predstavnici više od 60 država i 23 međunarodne organizacije kao i predstavnici civilnog društva i privatnog sektora obećali su 809,2 miliona eura za BiH, te 995,2 miliona eura za Srbiju da bi se zadovoljile finansijske potrebe za 2014. godinu koje u BiH iznose 650 miliona eura i 830 miliona eura u Srbiji. 

 

Ono što je novinare najviše zanimalo jest upravo omjer sredstava koja će biti uplaćena kao bespovratna i omjer sredstava koja će biti državama dodijeljena po povoljnim kreditima s jedan ili dva posto kamate, s grejs periodom od 10 godina i drugim olakšicama.  Daviddi kaže da će tačni podaci biti javnosti dostupni naredne sedmice, ali dodaje da je dio sredstava već dostupan te da bi oko 42 miliona eura za aktivnosti prekogranične saradnje trebala biti u najskorijem roku dostupna. 

 

- Ova sredstva namijenjena su za obnovu infrastrukture (škole, bolnice i druge javne ustanove), zbrinjavanje starijih osoba i osoba s invaliditetom koje su smještene u kolektivne centre te za prevenciju od poplava u budućnosti i pomoć malim i srednjim preduzećima - pojasnio je Daviddi.  Dodao je da je zaštita od poplava veoma važan segment jer su neki od prirodnih katastrofa uzrokovani neadekvatnim pristupom i upravljanjem objektima zaštite od poplava, riječnih korita te neplanskom gradnjom stoga su vlasti opredijeljenje da imaju dugoročni plan, a ocjenjuje i da mehanizam civilne zaštite mora imati bolju koordinaciju i brže djelovati.  Ocjenjuje da će ova sredstava pomoći u ekonomskom oporavku zemalja, naglašavajući da bi bh. političarima, kada su u pitanju kreditna sredstva koja predviđaju duge procedure, trebalo biti u interesu da procedure ubrzaju  što bi trebao biti prioritet vlastima. I zamjenik šefa Delegacije EU u BiH ponavlja danas da se od zemalja očekuje učinkovitost i transparentan način raspodjele i utroška sredstava te s obzirom na to da je u BiH predizborni period Daviddi naglašava da to može biti loše, ali i dobro ukoliko političari odluče ovaj trenutak iskoristiti upravo za transparentan odnos prema novcima.  Kada je u pitanju način raspodjele sredstava naglasio je da će jedan dio sredstava biti raspoređen između različitih nivoa vlasti u BiH (to se odnosi na sredstva od međunarodnih finansijskih institucija), sredstava koja osigurava EU realizirat će se kroz projektnu osnovu, a tu su i sredstva koja će se osigurati putem međunarodnih institucija uključujući i Ujedinjene narode.  Smatra da su u BiH potrebne strukturalne reforme kojima bi se olakšao proces registracije preduzeća, pokretanja poslovanja kako bi se pospješio ekonomski razvoj. Zaključio je da je donatorska konferencija, koju je organizirala Evropska komisija i suorganizirala Francuska i Slovenija, vanredna okolnost kojom je pokazana solidarnost prema Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji.