19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 19 Juli 2014 03:52

Odluke Vlade ZDK

Set odluka i izvještaja iz oblasti finansija usvojen je na danas (17. 07. 2014.) održanoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Naime, na prijedlog Ministarstva finansija usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine i Informacija o osvarenim javnim prilivima u prvih šest mjeseci ove godine.

 

Uz to, odbijene su inicijative Udruženja privrednika Jelah i Udruženja društava za leasing o izmjenama Zakona o porezu na promet nekretninama. Predložene izmjene pristigle od ovih privrednih asocijacija upućene su općinama na izjašnjenje s obzirom na to da se radi o direktnim prihodima općina, poput KGZ-a i drugih tzv. parafiskalnih nameta. Općine su u većini odbile ove prijedloge pa je Vlada shodno tome odbila prihvatanje ovih inicijativa.

 

Ministarstvo za boračka pitanja sačinilo je Informaciju o stipendiranju branilaca i članova njihovih porodica u 2013/14 godini koju je danas Vlada prihvatila. Iz ove Informacije vidljivo je da je za ovu akademsku godinu konkurisalo 2148 studenata, a kriterije je zadovoljilo 1332 kandidata. Za ove svrhe Vlada je, inače, opredjelila u budžetu za ovu godinu blizu 1,5 miliona KM. U Informaciji se navodi da su analize iz dosadašnjeg perioda dodjele stipendija pripadnicima boračke populacije pokazale da je među stipendistima najveći broj onih koji su postigli dobar uspjeh u toku školovanja. Istovremeno, radi se često o studentima čije porodice su u stanju socijalne potrebe pa je tim više kontinuirano stipendiranje branilaca i članova njihovih porodica u potpunosti opravdalo svoju svrhu.

 

Naime, od ukupno 1332 odobrene stipendije za prvi i drugi ciklus studija, 770 je studenata - djece demobilisanih boraca, 266 su djeca šehida i poginulih boraca, 189 djece ratnih vojnih invalida, 96 djece umrlih demobilisanih boraca i 11 djece umrlih ratnih vojnih invalida. Evidentno je i to da se svake godine povećava broj onih koji konkurišu za ova sredstva pa se treba imati u vidu i ova činjenica prilikom planiranja budžeta za narednu godinu.

(zdk.ba)