28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Juli 2014 04:26

Stipendije za boračku populaciju

Ministarstvo za boračka pitanja tokom akademske i školske 2013/2014. godine stipendiralo je 1.332 studenta i učenika, a Vlada ZDK je za njih u budžetu opredjelila oko milion i po KM. Iz analize dosadašnjeg perioda dodjele stipendija pripadnicima boračke populacije vidi se da je među stipendistima najveći broj onih koji su postigli dobar uspjeh u toku školovanja. 

 

Istovremeno, radi se često o studentima čije porodice su u stanju socijalne potrebe, pa je tim više kontinuirano stipendiranje branilaca i članova njihovih porodica u potpunosti opravdalo svoju svrhu. 

 

Od ukupno 1.332 odobrene stipendije za prvi i drugi ciklus studija, 770 je studenata - djeca si demobilisanih boraca, 266 su djeca šehida i poginulih boraca, 189 djece ratnih vojnih invalida, 96 djece umrlih demobilisanih boraca i 11 djece umrlih ratnih vojnih invalida.

 

Evidentno je i to da se svake godine povećava broj onih koji konkurišu za ova sredstva, pa se treba imati u vidu i ova činjenica prilikom planiranja budžeta za narednu školsku godinu.