29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 Juli 2014 03:22

CK FBIH za poplavljene

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona izvršeno potpisivanje ugovora o doniranju sredstava općinama Zeničko-dobojskog kantona stradalima tokom majskih poplava. Sredstva je obezbijedio Crveni križ Federacije BiH, čiji generalni sekretar Namik Hodžić je u uvodnoj riječi naglasio da ovo nije jedini grant, te da se još pomoći može očekivati u narednom periodu.

 

Ovog puta radi se o  grantu od 800.000 KM za područje Federacije BiH od čega je 600.000 KM namijenjeno za obnovu porušenih kuća ili poplavljenih stanova, a 200.000 za obnovu javnih ustanova. Za Zeničko-dobojski kanton opredjeljeno je 162.000 KM za sanaciju šteta u šest općina. Gospodin Hodžić  se u nastavku kratko osvrnuo na sve ono što su aktivisti Crvenog križa učinili tokom poplava zahvaljujući ujedno i Vladi Kantona na svesrdnoj podršci i koordinaciji zajedničkih aktivnosti putem općinskih organizacija Crvenog križa/krsta.

 

Zahvaljujući na ovoj donaciji, premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić kazao je da su sa nivoa Kantona već upućena sredstva ugroženim općinama ne samo iz sredstava civilne zaštite namjenjenih u ove svrhe već i  iz resornih ministarstava počev od ministarstva privrede preko poljoprvrede, prometa i komunikacija do svih ostalih koji su morali izvršiti prenamjenu već ranije usvojenih programa i sredstva uputiti na saniranje šteta od poplava. Primjerice, Vlada Kantona je već plasirala 410.000 KM ugroženim općinama, a potom idu sredstva iz ministarstava. Tako je  iz Ministarstva za prostorno uređenje promet i komunikacije i zaštitu okoliša 850.000 KM  opredjeljeno namjenski za saniranje šteta iz oblasti ekologije. No, kako su štete ogromne time je svaka pomoć ovom Kantonu  više nego dobro došla, kazao je premijer.

 

Inače, od sredstava Crvenog križa FBiH, danas su sa predstavnicima općina i općinskih organizacija Crvenog križa potpisani ugovori o preuzimanju: 52.000 KM za općinu Maglaj plus 100.000 KM za saniranje neke od javnih ustanova u ovom gradu, zatim 28.000 KM za Zenicu, 26.000 KM za Žepče, po 20.000 KM Zavidovićima i Olovu, a 16.000 KM Doboj-Jugu.