16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Juli 2014 04:56

Korištenje tehnike u domu

DvIje trećine ispitanika vjeruje da ih je korišćenje mobilnih telefona, društvenih mreža i elektronske pošte približlo porodicama, pokazali su rezultati istraživanja Tekonomik indeks kompanije Samsung, a istraživanje je urađeno sa istraživačkom agencijom Ipsos Mori. Istraživanje je Pokazalo da ispitanici provode, van posla, u prosjeku 7,7 sati dnevno koristeći tehničke ili kućne uređaje kao što su mobilni telefon, televizor, mašina za pranje sudova ili neki aparat za kuhanje. 

 

Domaćinstva u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji potrošila su u prosjeku 367 eura na tehničke uređaje samo u posljednja tri meseca, dok su domaćinstva u Velikoj Britaniji u proseku trošila 218 funti, navodi se u saopštenju. Polovina ispitanika (52 odsto) slaže se da mobilna tehnologija (mobilni telefoni, tableti i slično) doprinosi da ljudi sada više razgovaraju s najužom porodicom, a jedna od četiri osobe vjeruje da održavanje kontakta preko društvenih mreža znači da "bolje razumiju članove svoje porodice". 

 

Navodi se i da se 44 odsto odraslih koji su učestvovali u ispitivanju i koji su u kontaktu sa svojim roditeljima, čuju s njima makar jednom dnevno, a 40 odsto odraslih koji održavaju kontakt sa svojom braćom i sestrama, čuju se sa njima svaka dva-tri dana ili češće. Istraživanje je pokazalo i da se 57 odsto odraslih ispitanika koji su u kontaktu sa svojim babom i djedom čuju s njima jednom nedeljno ili češće.  Pokazale su se i razlike u porodičnoj bliskosti različitih evropskih nacija, tako su Italijani i Španci najviše povezani sa svojim roditeljima, s obzirom na to da je gotovo trećina (38 i 36 odsto) onih koji održavaju kontakt sa svojim roditeljima više od jednom dnevno. 

 

S druge strane, u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji manje od jedne od pet osoba (13, 11 i 18 odsto) održava kontakt sa roditeljima više puta dnevno. Kad je riječ o ispitanicima s partnerima, četvrtina koristi društvene mreže da komunicira sa svojim partnerima, a video pozive koristi nešto više od jedne od deset osoba (14 odsto). Samsung Tekonomik indeks je pokazao i da sedam odsto osoba koje su okončale vezu s partnerom to učinilo putem poruke. Studija je zasnovana na istraživanju 5.000 ispitanika uzrasta od 18 do 65 godina u pet evropskih država (Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji) koji su ispitani onlajn.