19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 15 Juli 2014 13:29

IZ BIH: Za Šeriće 150.000 KM

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine učestvovat će sa 150.000, 00 KM  u sufinasiranju Projekta  stambenog zbrinjavanja porodica  stradalih u majskim poplavama i klizištima  u zeničkom naselju Šerići, čiji je nosilac Općina Zenica. Danas je u sjedištu Općine potpisan Ugovor o realizaciji Projekta,  između  Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i  Općine Zenica. Ugovor je u ime IZ BiH potpisalo Muftijstvo zeničko, odnosno muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i Općina  Zenica, koju zastupa načelnik Husejin Smajlović.


Nastupanjem prirodne nesreće od poplava i klizišta, prouzrokovane su velike štete na stambenim i drugim objektima, zemljištu i zasadima na području općine Zenica. Lokalitet Šerića je jedno od područja koje je pretrpjelo velike  štete zbog pokretanja klizišta. U dijelu  naselja, na kojem je zbog prirodne nesreće i pokretanja klizišta 16. i 17. maja ove godine potpuno porušeno devet kuća, a dvanaest domaćinstava je ostalo bez krova nad glavom. Zbog klizišta su cijele porodice (42 člana porodičnog domaćinstva) izmještene sa ovog područja, a povratak u njihove stambene objekte i iste lokacije više nije moguć.


Projektom stambenog zbrinjavanja porodica iz naselja Šerići obuhvaćeni su najugroženiji i Općina nastoji da im, trajno, do zime obezbijedi  krov nad glavom. Ova pomoć Islamske zajednice uveliko će doprinijeti realizaciji planiranog projekta čiji budžet iznosi oko 541.000, 00 KM. 

 

Press Općine Zenica