28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 12 Juli 2014 12:29

Mehanizacija u Topčić Polju

Nastavljaju se aktivnosti na raščišćavanju Topčić Polja  nesmanjenim  intenzitetom, zaključeno je na današnjoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Zenica. Mehanizacija Federalne civilne zaštite, koja je proteklih dana radila na lokalitetu Topčić Polja,  premještena je po nalogu FCZ na neke druge lokacije. Mehanizacija Oružanih snaga  BiH, kako je dogovoreno,  ostaje na raščišćavanju u Topčić Polju do ponedjeljka ( 14. jula). Najavljeno je povlačenje mehanizacije  zbog drugih obaveza Oružanih snaga BiH.


Po potrebi i procjeni nadzornog organa dodatnu, neophodnu  mehanizaciju za izvođenje planiranih radova  na lokalitetu Topčić Polja obezbijedit će Općina Zenica. Stručni timovi  Federalnog geološkog zavoda, Zeničko-dobojskog kantona i Općine Zenica ovih dana  obilaze  najugroženije  lokalitete  zahvaćene klizištima u općini Zenica. Snimaju  stanje ugroženosti objekata, infrastrukture i vodotokova.  Nakon završenog  posla sačinit će izvještaje, dati preporuke za izradu projektne dokumentacije i sanaciju klizišta. Na osnovu tih izvještaja  procijenit će se sigurnost povratka ljudi na mjesta sa kojih su morali otići usljed prirodne nesreće.


Federalno ministarstvo prostornog  uređenja pripremilo je premjer geoistražnih radova  za potrebe izrade projektne dokumentacije i premjer radova  za izvođenje  sanacionih radova  na klizištima u naseljima Spahići i Mala Rijeka. Općina Zenica je za  izradu navedene tehničke dokumentacije pružila svu neophodnu tehničku potporu. U toku je izbor izvođača radova, a proceduru provodi nadležno federalno minstarstvo kao finansijer. U završnoj je fazi izrada projektne dokumentacije  za rekonstrukciju puta Starina-Bistrica, a radi se i projektna dokumentacija za put  za naselje Kolići.

 

Danas se završavaju radovi na otkopavanju objekata  i raščišćavanje terena uz Ciganski  potok, a nastavit će se planirane aktivnosti  na prostoru uz  Švabin potok i Starinski potok. Dat je nalog da se prema  tehničkim mogućnostima, na lokalitetu od Doma  u TopčićPolju  uz  rejon  Starinskog  potoka,  iz preventivnih razloga i sigurnosti stanovništva  postave javna rasvjeta  i reflektori.  Zbog učestalih kiša tom području prijeti izlivanje vode, a  da bi se to spriječilo i nesmetano izvodili  radovi neophodno je osvijetliti   navedeno područje. 

Nastavljajaju se radovi na raščišćavanju putnih komunikacija i održavanju minimalne prohodnosti puteva, te otkopavanju kuća i drugih objekata na području općine zahvaćenom prirodnom nesrećom.  Mobilna ekipa građevinske operative se angažuje  prema potrebi,  prioritetima i nalogu nadzornog organa. 

 

Također su nastavljene aktivnosti i kontakti prema višim nivoima vlasti s ciljem zajedničkog rješavanja problema na terenu, sanaciji putnih komunikacija, klizišta, otkopavanju zatrpanih objekata,  sanaciji vodotoka  i pronalaženju mogućnosti izgradnje kuća za lica koja su u prirodnoj nesreći ostala bez krova nad glavom.

 

Press Općine Zenica