16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 Juli 2014 02:15

Poplave:šteta 3,98 milijarde KM

Poplave koje su Bosnu i Hercegovinu zahvatile u svibnju toj su zemlji nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavila je delegacija Europske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog izvješća o posljedicama poplava, koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.

 

Uoči donatorske konferencije, koja će biti održana u Bruxellesu 16. jula kako bi se pokušao prikupiti novac za obnovu područja pogođenih poplavama u Bosni i Hercegovinu i Srbiji, dovršeno je cjelovito izvješće o razmjerama šteta u Bosni i Hercegovini. Precizna je procjena kako su one dosegnule iznos od 3,98 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 2,04 milijardi eura. Izvješće se temelji na procjenama različitih razina vlasti Bosne i Hercegovine provedenim uz potporu EU-a, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

 

Analiza je pokazala kako su poplavama koje su Bosnu i Hercegovinu pogodile od 14. do 19 maja najviše pogođeni privatni sektor, obiteljska mala, srednja i velika poduzeća, poljoprivredni proizvođači, te veliki broj građana. U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ukupne se štete i gubici procjenjuju na 1,04 milijardi eura, za bh. entitet Republika Srpska iznos je 966 milijuna eura, te za distrikt Brčko 30 milijuna eura. Procjena se odnosi na potpuno uništena sredstava koja će se morati popraviti, zamijeniti ili obnoviti, te na povezane gubitke koji uključuju one u proizvodnji, prihodima, kućanstvima i zapošljavanju, kao i otežani pristup uslugama i robama, povećanje općih troškova i povećane rizike.

 

Prethodno je potvrđeno kako štete od poplava u svim sektorima u Srbiji iznose najmanje 1,5 milijardi eura. Taj iznos se odnosi na sve sektore, uključujući kuće, obrazovne ustanove, cestovnu infrastrukturu, željeznicu, proizvodni sektor, poljoprivredna dobra. U poplavama u Srbiji potpuno je uništeno 485 kuća, a veliki broj je pretrpio znatna oštećenja. Zbog poplava najmanje 12.000 hektara obradivog zemljišta neće se moći koristiti cijelu jednu poljoprivrednu sezonu, što će, potvrdili su u Vladi Srbije, utjecati na bruto društveni proizvod, koji će biti u padu.