Printaj ovu stranu
subota, 12 Juli 2014 03:39

Kasno ga probudili na suđenje

Bivši pripadnik HOS-a Edib Buljubašić odbio je da se pojavi pred Sudom BiH na suđenju za ratni zločin nad srpskim zarobljenicima u logoru Dretelj, pa je nastavak procesa odgođen za august. Sudsko vijeće saopštilo je da je Buljubašić, koji se zbog drugog krivičnog djela nalazi u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, odbio da dođe na Sud "bez ikakvog posebnog obrazloženja".

 

Branilac Džema Hasanagić navela je da je pred početak suđenja razgovarala sa optuženim i da joj je on rekao da neće doći na sud, jer ga u "KPZ nisu na vrijeme probudili", prenosi BIRN. Iako je Sudsko vijeće ranije odlučilo da se suđenje može održati ukoliko Buljubašić bez valjanog razloga odbije da prisustvuje, branilac Džema Hasanagić je rekla da ne može ispitivati svjedoka koji je trebalo da bude saslušan na ovom ročištu.

 

"Jučer sam bila s optuženim u KPZ-u i pripremali smo pitanja za ovog svjedoka. Sva pitanja su kod njega. Ja ne mogu ispitivati svjedoka, nemam pitanja kod sebe, a nemam ni saglasnost svog branjenika", objasnila je Hasanagićeva.  Buljubašiću se sudi da je kao pripadnik HOS-a (Hrvatske odbrambene snage) zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, 1992. godine počinio zločine nad srpskim zarobljenicima u Dretelju.

 

Tužilaštvo smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatvorenika na prisilni rad i u mučenju, a nekoliko osoba preminulo je od posljedica zlostavljanja. Prema navodima optužnice, Herceg je bio komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, Zelenika oficir HOS-a, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari. Zbog godišnjih odmora suđenje će biti nastavljeno 19. augusta.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)