Printaj ovu stranu
utorak, 08 Juli 2014 00:11

Sjednica Štaba CZ Zenica

Općinski štab civilne zaštite je pored redovnog sagledavanja  stanja na ugroženim područjima  općine Zenica  na sjednici ocijenio da se treba nastaviti s realizacijom prošlonedjeljnog plana  i aktivnosti  intenzitetom kako je dogovoreno.

 

Akcenat je na rasščišćavanju naselja Topčić Polje gdje  građevinska operativa radi nesmanjenim intenzitetom. U naselju je  angažovano 29 voznih jedinica. Na tom području  nastavlja se osposobljavanje  vodovoda u dijelu  Topčić Polja koji nema vodu, a  radove izvodi Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zenica.  Mobilna ekipa građevinske operative  završila je planirane poslove u Puhovcu i danas je upućena u sela Osredak i Radinovići.

 

Geodeti  i dalje vrše monitoring klizišta. U planu je monitoring klizišta Bistrica. Danas je ekipa geodeta na lokalitetu naselja Starina gdje će se izvršiti geodetsko snimanje.

Radi se na rasščišćavanju putnih komunikacija i održavanju minimalne prohodnosti puteva, te otkopavanju kuća i drugih objekata na području općine zahvaćenom prirodnom nesrećom.

 

Štab je informisan o radu  komisija za procjenu šteta nakon prirodne nesreće. Dogovoreno je da se ažuriraju aktivnosti na procjeni šteta kako bi Općina imala spremne potrebne  podatke o štetama, a koji će biti potrebni u aktivnostima na obnovi. Također su intenzivirane aktivnosti i kontakti prema višim nivoima vlasti s ciljem zajedničkog rješavanja problema na terenu, sanaciji putnih komunikacija, klizišta, otkopavanju zatrpanih objekata,  sanaciji vodotoka  i pronalaženju mogućnosti izgradnje kuća za lica koja su u prirodnoj nesreći ostala bez krova nad glavom.

 

Press Općine Zenica

Posljednje od

Povezani članci (by tag)