16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 05 Juli 2014 02:28

Bez evidencija i plana

Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je informaciju o poduzetim radnjama i aktivnostima od 14. maja do danas, koju je podnio premijer Munib Husejnagić, i u kojoj je posebno istaknuta potreba precizne evidencije šteta i utvrđivanje registra pružene pomoći pojedincima i kolektivima da ne bi došlo do dupliranja pomoći na iste adrese. 

 

Premijer Husejnagić je detaljno objasnio uvjete pod kojima međunarodni faktori daju pomoć, i naglasio da se može realno očekivati da sredstva dolaze tek nakon precizno utvrđenih procjena, koje će biti sačinjene na terenu, ali na temelju međunarodnih propisa. 

 

O poduzetim aktivnostima po resorima referirali su ministri, najprije prostornog uređenja Edin Terzić, koji je u funkciji komandanta Štaba CZ ZDK izvijestio o toku aktivnosti na sanaciji šteta s posebnim osvrtom na kontakte s predstavnicima međunarodnih organizacija koje se interesuju za načine pomaganja. 

 

Ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta Mirko Trifunović govorio je o pripremama za narednu školsku godinu, tokom koje će se morati uvažiti stanje objekata obrazovnih ustanova. 

 

Ministrica zdravstva Senka Balorda je istakla da je u teškoj nesreći koja je pogodila ZDK, posebno općinu Maglaj, sreća da nije bilo ljudskih žrtava i epidemija, i naglasila da to ne daje razlog za zadovoljstvo, jer nikako ne znači da ovih slučajeva neće biti ukoliko se situacija ne bude svakodnevno držala pod kontrolom. 

 

Muhamed Husić, ministar privrede u Vladi ZDK-a,  govorio  je o štetama na privrednim objektima i načinima njihovog saniranja, a u raspravi su učestvovali i ministrica finansija Sabina Heljić i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ivica Ćurić.