20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Juli 2014 03:20

SIDA će pomagati ZDK

Mikael Elofsson, šef odjela za reformu i saradnju  švedske organizacije SIDA za zapadni Balkan i Tursku i Aiša Bijedić, iz odjela švedske ambasade u BiH za razvoj i saradnju – SIDA  razgovarali su u Vladi Zeničko-dobojskog kantona sa premijerom Munibom Husejnagićem i ministrom Edinom Terzićem o sanaciji posljedica poplava i klizišta na terenu Zeničko-dobojskog kantona.

 

Posjeta  je motivisana davno dokazanim aktivnostima ove švedske organizacije na pružanju pomoći ljudima u Bosni i Hercegovini. Premijer i ministar su upoznali goste sa aktuelnom situacijom na terenu i izraženim potrebama za pomoć.  Na pitanje da li je Kanton,  koloiko i od koga do sada dobio pomoći, predstavnici SIDA-e su obaviješteni da donatori uglavnom „idu“ na lokalne zajednice i da novčanih sredstava na račun kantona do sada nije bilo.

 

- Naša namjera je da po okončanju procjena i potvrdama vrijednosti  šteta na poplavljenim područjima i klizištima operativno djelujemo na terenu u saradnji sa kantonalnim vlastima te direktno pomažemo projekte obnove i rekonstrukcije, kazao je Elofsson. Tokom prijepodneva učinjen je zajednički obilazak poplavljenih područja.


Vlada ZDK