24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Juni 2014 05:15

Marš mira 2014

Prema usvojenom programu manifestacije obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine u zaštićenoj zoni UN, "Marš mira 2014“ počinje 8. jula u osam sati iz  Nezuka kod Sapne i završava se dva dana kasnije u Memorijalnom centru Potočari u 17.00 sati.


        Pored učesnika "Marša mira 2014“, u Memorijalnom centru Potočari biće organizovan doček kolone moto bajkera, učesnika biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica i Beograd -  Srebrenica.
        Dan kasnije kretanja iz Nezuka, iz Žepe će krenuti kolona, koja će se u Potočarima pridružiti učesnicima "Marš mira 2014“ Nezuk - Potočari.
         Kolona iz Žepe će prvu pauzu napraviti u Kruševom Dolu, pedesetak kilometara od Srebrenice, gdje će prisustvovati otkrivanju spomen-obilježja srebreničkim ljekarima i pilotima, nastradalih u helikopterskoj nesreći 7. maja 1995. godine.
        Predsjednik pododbora "Marša mira 2014“ Hamdija Fejzić,  kazao je da su ovaj odbor i stručni tim Oružanih snaga BiH (OSBi) ispitali stazu Nezuk - Potočari, jer se sumnjalo u površinska neeksplodirana sredstva, koja su se mogla pojaviti tokom majskih poplava.
        "Staza je sigurna, otklonjeni su odroni i nanosi, a ostalo je da se dovrše dva mosta u Baljkovici i Glumini. Radovi na ovim mostovima biće završeni za tri dana“, rekao je Fejzić, dodajući da se za ovu manifestaciju do sada prijavilo četiri hiljade učesnika iz svih zemalja svijeta.