20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 26 Juni 2014 08:30

Pomoć općinama ZDK

Na osnovu naredbe Kantonalnog štaba Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, nadležna Direkcija za robne rezerve Kantona je distribuirala gorivo za potrebe općina na području tog kantona.


Tako je za potrebe Općine Maglaj dosad donirano 30.000 litara, a još 10.000 litara za potrebe mehanizacije, koja je radila na izgradnji alternativnih pravaca u Željeznom Polju i u Topčić-Polju.

Iz skladišta kantonalne direkcije također je ugroženim općinama distribuirano i medicinskih lijekova u vrijednosti od 30.000 KM, te lijekovi za veterinarske stanice u vrijednosti od 33.000 KM.

Tokom proteklog mjeseca redovno su dostavljane i veće količine vode za piće, a više hiljada paketa prehrambenih namirnica je putem Crvenog križa Kantona poslano u ugrožene općine.

Osim toga, kantonalna Direkcija po odluci Vlade ZDK-a već treći mjesec otkupljuje voće i povrće s područja Kantona i odmah znatne količine otprema za potrebe kolektivnih centara i porodicama na područjima pogođenim poplavama i klizištima.

Bez obzira na činjenicu da se stanje znatno smirilo na ugroženim područjima, uposlenici Direkcije za robne rezerve ZDK-a i dalje nastavljaju raditi punu 24-satnu dežuru da bi u svakom trenutku prema pristiglim zahtjevima mogli otpremiti neophodnu pomoć tamo gdje to bude potrebno.