28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 26 Juni 2014 04:21

Novac za intervencije i pomoć

Zeničko-dobojski kanton, prema dosad pristiglim računima građevinskih firmi koje izvode radove na osposobljavanju saobraćajnica nakon poplava, te za sredstva jednokratne pomoći prema općinama kao i za druge potrebe izražene tokom prvih mjesec dana izdvojit će blizu 1,5 miliona KM.

 

Od ove sume, kako je već poznato, 410.000 KM je odlukom Vlade Kantona izdvojeno za jednokratnu pomoć općinama, dok se sredstva Direkcije za ceste Kantona u iznosu od 900.000 KM koriste za popravku regionalnih cesta i mostova oštećenih tokom poplava. Sredstva kantonalne civilne zaštite koriste se za popravku lokalne  infrastrukture i izgradnju alternativnih pravaca do ugroženih naselja. U ukupnu sumu ne ulaze troškovi nabavke namirnica za prehranu, zdravstvene potrebe ugroženog stanovništva te brojne druge potrebe počev od alata do dezinfekcijskih sredstava i veterinarske skrbi. Jedan dio ovih potreba stanovništva na područjima ugroženim poplavama i klizištima zadovoljen je putem dostave humanitarne pomoći i donacija iz zemlje i inostranstva,a drugi  dio  se osigurava iz preraspodjele sredstava sa budžetskih transfera kantonalnih ministarstava. Međutim, kako ova sredstva nisu ni izdaleka dovoljna da se saniraju štete i efikasno pomogne stanovništvu, u narednom periodu izvori finansiranja će se tražiti iz federalnih i državnih fondova i sredstava koja budu odobrena na donatorskoj konferenciji.

 

O svemu ovom raspravljano je na jutrošnjoj (20. 06. 2014.) sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite, a pored problematike finansija, raspravljano je i o daljnjim pravcima aktivnosti na osiguravanju povratka evakuisanih lica svojim kućama. Zaključeno je da će se putem Federalnog štaba civilne zaštite tražiti od Zavoda za geologiju Federacije BiH, kao meritorne institucije, da dostavi konačni izvještaj o stanju na najvećim klizištima odnosno o geološkom stanju onih područja sa kojih je iseljen najveći dio stanovništva. Ovo je potrebno učiniti prvenstveno zbog ugroženog stanovništva i svih onih koji još uvijek borave u kolektivnim centrima, a željeli bi se što prije vratiti svojim kućama.