29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 19 Juni 2014 19:29

Topčić-Polje, mjesec poslije

Iako je već mjesec dana prošlo od nesagledive prirodne nesreće koja je zauvijek promijenila izgled sela Topčić-Polje, smještenog u nekad idiličnom prirodnom okruženju uz rijeku Bosnu, ni nakon svakodnevnih radova nema velikih niti vidljivih pomaka u raščišćavanju nanosa zemlje i blata nastalih usljed klizišta. Slika sela i danas je apokaliptična. Kao posljedica velikih poplava koje su pogodile BiH, klizište iznad kuća Topčić-Polja zbrisalo je nekoliko kuća, a veliki dio njih zatrpalo ili trajno oštetilo.

 

Najveći trag katastrofa je ostavila na dušama mještana, jer ih većina ne vidi nikakvu perspektivu niti mogućnost daljeg života u ovom selu, uz osjećaj da su prepušteni sami sebi i ostavljeni bez ikakve veće pomoći u saniranju posljedica. Vidljivo je to na njihovim bezizražajnim licima i praznim pogledima u kojima više niti traga nema od uspomena na ljepša vremena. Danas, kod onih čiji su domovi uništeni, ostalo je samo pitanje - kako nastaviti život bez vlastitog doma, u tuđem i na tuđem, bez novca koji bi ulio nadu da će kuće uskoro biti obnovljene. 

 

Većinu mještana ostavlja dojam potpune izgubljenosti - lutaju po selu obilazeći svoje uništene domove, kao da su u nerealnoj nadi da će ih neka dobra vila preko noći dodirom čarobnog štapića obnoviti. Ali, ovo je Bosna i u njoj takvih čarolija nema. Većina, koji su napustili domove, smješteni su kod rodbine i prijatelja u selu ili drugim mjestima, ali ostatke kuća svakodnevno obilaze, kao i zbog pomoći koju nekad donesu u selo. Potom sjede na krhotinama svojih života i gledaju u daljinu, čekajući novi dan, a zatim i sljedeći... 

Selo Topčić-Polje na dva je mjesta uništeno klizištem - rubnom i središnjem, gdje su još nanosi zemlje, stijena i skorenog blata. Kamioni i bageri i dalje te nanose svakodnevno pokušavaju savladati, ali rezultati ni nakon mjesec dana nisu toliko vidljivi. Samo su poneki mještani uspjeli s kuća i dvorišta ukloniti višemetarske količine blata, a tek su rijetki sretnici koje ova nesreća nije niti dotaknula. Dvorišta njihovih kuća, kao da nisu u istom selu, krase posađene kulture i mnoštvo cvijeća. Neobičan prizor i čudna igra prirode.

 

Klizišta na području općine Zenica i dalje zadaju najviše problema stručnjacima i građevinskoj operativi na saniranju posljedica prirodne nesreće, nakon poplava i pojave većeg broja lokaliteta sa klizanjem zemljišta. Općinski štab civilne zaštite je u proteklom periodu poduzeo brojne aktivnosti na raščišćavanju putnih komunikacija u većem broju naselja, a posebno kroz naselje Topčić Polje, koje je gotovo bilo potpuno zatrpano materijalima koje su donijela tri vodotoka, Starinski potok, Ciganski potok i Švabin potok.  Na najugroženijim lokalitetima sa klizištima urađeni su drenažni kanali i kanali za odvodnju vode, a teška građevinska operativa nastavlja sa otkopavanjem objekata i raščišćavanjem mulja na lokalitetu Nemile, uz putni pravac Nemila-Orahovica na lokalitetu Orahovička rijeka. Na području ove mjesne zajednice završene su aktivnosti na osposobljavanju putne komunikacije Dom Bistričak - Žičara, a u toku je osposobljavanje putne komunikacije Volin potok - novi put za Šeriće i prema Vukotićima. Održava se minimalna prohodnost puta za traktorski saobraćaj iz sela Smajići za selo Kolići. 

 

Putna operativa je angažovana i na drugim lokacijama klizištu na Vardi, klizištima Gradište-Zapada i Koprivna, saobraćajnici prema izvorištu Đulanovo vrelo, Bistrica i Starina, a ste se nanosi na dijelu puta za Koliće i kod mosta u Kasapovićima.  Ekipe stručnjaka nastavili su monitoring i kontinuirana geodetska snimanja klizišta. Tako su nakon dvije serije snimanja potvrdile su da nema površinskog kretanja na sedam klizišta Orahovica, Spahići, Mala Rijeka, Babino-Kula, Hece, Talami i Broda.  U naseljima Bistrica, Gradišće, Gradišće-Zapada i Seoci-Zahići završena je prva serija snimanja klizišta, a u toku su pripreme za postavljanje biljega na registrovanim klizištima Šerići, Vrselje, Smajići, Gračanica-Zapada i Starkuće. Ovo obilježavanje se vrši radi posmatranja kretanja površine terena i određivanja stepena rizika klizišta. Uporedo s poduzetim radovima na terenu, započete su aktivnosti na izradi prateće projektne dokumentacije za rekonstrukciju saobraćajnice i regulacije vodotoka na putnom pravcu Nemila - Orahovica, te putnoj komunikaciju za selo Kolići i puta Starina - Bistrica.