28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 17 Juni 2014 12:26

Husić sa Džoli i Hejgom u Londonu

Direktorica „Medice“ Zenica, mr.sci. Sabiha Husić, boravila je u Londonu, na Globalnom samitu o zaustavljanju seksualnog nasilja u konfliktu. Zajedno sa britanskim ministrom vanjskih poslova William Hague i specijalnom izaslanicom UNHCR-a Angelinom Jolie, susrela se sa britanskim premijerom Davidom Cameronom na sastanku posvećenom inicijativi za okončanje seksualnog nasilja u konfliktu.


Sastanku su prisustvovali još i izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) za seksualno nasilje u ratu Zainab Hawa Bangura, kao i predstavnice dvije nevladine organizacije iz Ugande i Kameruna. Cilj sastanka je bio da se razgovara o očekivananjima od Samita i budućim aktivnostima.

 

Također, tokom Samita o zaustavljanju seksualnog nasilja u konfliktu, direktorica „Medice“ Zenica je učestvovala u Panel diskusiji koju je vodila medica mondiale. To je bila prilika da upoznaju posjetitelje kako je počeo rad sa ženama preživjelim silovanje i seksualno nasilje tokom rata u BiH 1992-1995. godine, te prezentirala primjere dobre prakse koji su nastali tokom skoro dvadesetdvogodišnjeg  rada. 


 

Sabiha Husić se tokom boravka u Londonu, susrela i sa predstavnicima Konzervativne partije, kako bi se dogovorili detalji višednevne posjete „Medici“ Zenica i nastavku saradnje, te   mogućnosti podrške radu „Medice“ Zenica u izgradnji novog objekta „Resursno-konsultativnog centra za preživjele seskualnog nasilja u Bosni i Hercegovini“. Također  Sabiha Husić se susrela i sa Sirijskom delegacijom  kojoj je predstavila rad „Medice“ Zenica sa fokusom kako iz iskustva rada sa preživjelima ratne traume,  pomoći ženama da progovore o silovanju.  

 

Tokom kreativnog dijela Samita „Fringe“, te bio namijenjen nevladinim organizacijama koje rade sa preživjelima seksualnog nasilja u konfliktu, da predstave svoje organizacije i rad kroz umjetnost, film, diskusije i prodajnu izložbu, „Medica“ Zenica je predstavila radove žena preživjelih iz Bosne i Hercegovine, kao i rad drugih nevladinih organizacija u ovoj oblasti kao što su: Vive Žene Tuzla, Udruženje „Žena-žrtva rata“ Sarajevo, Udruženje „Naš glas“ Tuzla, „Udružene“ Sarajevo, Fondacija lokalne demokratije Sarajevo i „Amica Educa“ Tuzla. Za ovu priliku „Medica“ Zenica je publikovala liflet o navedenim organizacijama koje zasigurno predstavljaju važne resurse za pomoć i profesionalnu brigu  preživjelima ratne traume, a posebno traumu silovanja u BiH. 

 

Specijalna izaslanica UNHCR-a Angelina Jolie, je posjetila izložbeni štand „Medice“ Zenica, te uz čestitke za izvanredan dosadašnji rad „Medice“ Zenica, podržala i prodajnu izložbu kupovinom radova žena i djevojaka preživjelih seksualno nasilje u Bosni i Hercegovini. 

 

Globalni samit  je historijski događaj na kojem su zajedno razmjenjivali iskustva, učili jedni od drugih eksperti, ministri, ministrice, predstavnici civilnog sektora, preživjele i preživjeli iz preko 150 zemalja i svi su  jedinstveni da je vrijeme da se  reaguje, zaustavi nasilje, kazne počinioci, omogući pravda i dostojanstven život preživjelima seksualno nasilje. 

 

sabhussam2