Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 16 Juni 2014 20:24

Izvještaj štaba CZ

Nakon upoznavanja sa situacijom na terenu  Štab  civilne zaštite Zenica zaključio je da se  nastavljaju  aktivnosti na saniranju posljedica prirodne nesreće na prioritetnim lokacijama općine, rečeno je  danas na redovnom sastanku Štaba.

 

Zbog novih padavina tokom vikenda stanje na alternativnim putnim komunkacijama se  postepeno usložnjava.

Raspoloživa  građevinska operativa i mehanizacija su i dalje na ternu. 

Za danas je planirano da se na klizištu Kula  prati stanje i kanališe voda koja dolazi iz tijela klizišta, a pojavljuje se u povećanim količinama zbog novih padavina. Prati se  stanje  kompletne putne komunikacije  Zenica-Babino-Arnauti. 

Nastavljaju se radovi u naseljima: Topčić Polje, Smajići, Kolići, Orahovička Rijeka i Nemila na otkopavanju objekata i odvozu materijala.

Na klizištu Izdrtine u Topčić Polju poduzimaju se interventne mjere, a na ostalim lokalitetima ugroženim klizištima  nastavljaju se aktivnosti koje su započete prošle sedmice.

Nove padavine su uslužnile stanje na terenu i Štab ponovo apeluje na građane  da se angažuju  na  kanalisanju  površinskih  voda   iznad  ugroženih objekata, naročito  tamo gdje još uvijek nije moguć  rad građevinske mehanizacije.

I dalje se prati higijensko-epidemiološka situacija na cijelom području  općine. Na područjima pogođenim poplavama i klizištima, po zahtjevima  s terena,  provode se mjere deratizacije. Danas je na području općine Zenica počela redovna sistematska interventna protivepidemijska  deratizacija.

Crveni križ općine vrši pripreme za novu podjelu humanitarne pomoći. Paketi  s prehrambenim i higijenskim artiklima prioriteno će se podijeliti licima s područja pogođenim poplavama i klizištima, a koja su smještena u kolektivne centre, privatno kod prijatelja  ili  rodbine.  U privatnom smještaju je ostalo 592 osobe, koje se ne mogu vratiti svojim kućama i one su u prvom prioritetu za podjelu  navedene humanitarne pomoći.

Prema  podacima  Centra za socijalni rad Općine Zenica ukupno  je evidentirano i obrađeno 635  stradalih domaćinstava  sa 2.160 članova. To je stanovništvo s mjesnih područja: Bistrica, Bistričak, Blatuša, Mošćanica, Nemila, Orahovica , Smajići, Stranjani, Topčić Polje, Šahmani i  Željezno Polje. 

Baza podataka će poslužiti  kod opredjeljenja vrste pomoći i definisanja  daljih aktivnosti na zbrinjavanju lica koja su  stradala u poplavama i klizištima, prvenstveno onih čije su kuće potopuno uništene ili teže oštećene. Podaci će poslužiti  u traženju pomoći kod donatora koji su izrazili spremnost da pomognu  stanovništvu sa ugroženih područja općine.

.

 

Press Općine Zenica 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)