25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 18 Juni 2014 05:00

Prvi bh. akreditovani univerzitet

Univerzitet u Zenici je prvi Univerzitet u FBiH koji je uspješno prošao proces eksterne evaluacije od strane komisije državne Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta Bosne i Hercegovine. Istovremeno, ovo je prvi univerzitet u državi, kojeg je "skenirala" državna agencija, jer je akreditaciju pet univerziteta u Republici Srpskoj obavila tamošnja, entitetska agencija.

 

- Proces eksterne evaluacije je kraj jednog višegodišnjeg, dugotrajnog posla, a sam podatak da je tokom trodnevne kontrole specijalna komisija imala razgovore sa 130 osoba i provjere hiljada dokumenata, pokazuje o kakvom se obimnom poslu radi, kazao nam je Dževad Zečić, rektor Univerziteta Zenica (UNZE) Komisija je dala "bezuslovno pozitivno mišljenje", koje se nakon trideset dana dostavlja Univerzitetu u pismenoj formi radi ispravljanja eventualnih tehničkih grešaka,a  a potom šalje prvo Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Nakon toga Agencija daje preporuku o akreditaciji koja se dostavlja Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, koje onda donosi rješenje o akreditaciji. 

 

- Po automatizmu informaciju o tome dobijaju i međunarodne institucije, jer je konkretna vrijednost za studente, profesore i univerzitet u cjelini mogućnost mobilnosti, priznavanje diplome i mogućnost nastavka školovanja ili rda bilo gdje u EU, kaže Zečić.  Među članovima komisije koja je sjajnim pozitivnim ocjenama ocijenila rad i napore UNZE je bila i Austrijanka Marija Veber (Weber), koja je internacionalni ekspert za akreditiranje. 

 

- Mi smo prije dvije godine bili prvi univerzitet u državi koji je zatražio eksternu evaluaciju državne komisije, spremni da se suočimo sa ovim izazovom. Nažalost, politička dešavanja i igre su nas udaljile od toga da budemo i prvi uopće akreditirani univerzitet, li nam je čast da smo ostli prvi koje je akreditirala, po standardima koji važe za Evropsku Uniju, državna komisija, ističe Zečić. Očekuje se da u narednih mjesec-dva budu okončane i formalnosti, te UNZE dobije i "papir" da je prvi Univerzitet u Federaciji, koji ima akreditaciju po evropskim standardima.