19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Juni 2014 20:42

Reis u Topčić Polju i Šerićima

Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović boravio je u zvaničnoj posjeti Muftiluku zeničkom. U pratnji muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića, reisu-l-ulema je posjetio Šeriće, Topčić Polje, Begov Han i Željezno Polje. Zajedno sa reisu-l-ulemom u posjeti Muftiluku zeničkom bio je i muftija vojni mr. Ismail ef. Smajlović, a u posjeti ugroženim područjima bili su i: Ibrahim Ahmetagić, mr. Jakub ef. Salkica, Izet ef. Efendić, Ismet Begić i Edin Kavazović.

 

Reisu-l-ulema i muftija zenički prilikom posjete ugroženim područjima susreli su se sa džematlijama i imamima šerićkog i željezno-poljskog kraja, koji su reisu-l-ulemu i muftiju upoznali sa razmjerama šteta nastalih u nedavnim poplavama i klizištima, te o prioritetima u sanaciji istih. Između ostaloga, istaknuta je potreba osposobljavanja putnih komunikacija, elektro i vodovodnih mreža, kao i što skorije izjašnjavanje nadležnih organa o statusu područja ugroženih kizištima.

 

Nakon uvida u stanje na terenu reisu-l-ulema je ukazao na važnost uključivanja svih subjekata i poduzimanja hitnih aktivnosti kako bi se ublažile posljedice i pomoglo stanovništvu koje je pogođeno poplava i klizištima.

 

Reisu-l-ulema je, između ostaloga, istakao: ''Ovo iskušenje koje nas je zadesilo prilika je da muslimani pokažu međusobnu solidarnost i suosjećanje, da pomognu jedni drugima. Oporavak od nedaće koja nas je zadesila bit će dug proces, u kojem će biti potrebno naše strpljenje. Islamska zajednica ponosna je na svoje imame koji su u teškim trenucima za naš narod pokazali hrabrost, snalažljivost i odlučnost da budu uz svoje džematlije u kušnji i belaju''.