19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Juni 2014 20:20

Danas je Dan davalaca krvi

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se u svijetu obilježava 14. juna u znak sjećanja na datum rođenja Karla Landsteinera, Nobelovca i tvorca sistema krvnih grupa, a koji se u Federaciji BiH obilježava 22. juna kao Dan dobrovoljnih davalaca krvi Federacije BiH, na području Zeničko-dobojskog kantona održati će se niz akcija dobrovoljnog darivanja krvi. „Krv je lijek koji se ne može proizvesti, a potrebe za krvlju rastu u svim dijelovima svijeta. Iz tog razloga ljudima koji dobrovoljno daruju svoju krv treba odati zahvalnost, jer oni darujući krv daju i dio sebe za dobrobit svih nas. Šta možemo učiniti humanije nego spasiti nečiji život, a krv je lijek koji život znači“

 

Kampanja Svjetske zdravstvene organizacije za 2014. godinu se odvija pod motom: "Sigurna krv za spašavanje majki". Svaki dan, oko 800 žena umre od trudnoće ili komplikacija povezanih sa porodom. Obilno krvarenje u toku i nakon porođaja je veliki uzrok smrtnosti, pobolijevanja i dugotrajnog invaliditeta. Cilj kampanje je da poveća osviještenost o razlozima zašto je pravovremena dostupnost sigurnoj krvi od velikog značaja, za sve zemlje podjednako, u prevenciji smrti povezane sa trudnoćom i porodom. Dobrovoljni davalac je jedini izvor sigurne krvi.

 

Darivanje krvi je dobrovoljno, anonimno i besplatno. Cilj akcije je podizanje razine globalne svijesti o potrebama transfuzije za sigurnom krvlju i krvnim pripravcima i doprinosu koji dobrovoljni davaoci krvi daju. Akcije će se provoditi na dane i mjesta kako najavljujemo:

 

Dana 17.06.2014. godine u periodu od 08,00-12,00 sati, u Rudniku Haljinići u Kaknju  pod organizacijom Sekcija DDK Elektroprivrede (ogranak Rudnika Haljinići).

Dana 19.06.2014. godine u periodu od 08,00-13,00 sati, u Službi za transfuziju krvi JU KBZ pod organizacijom OOCK Zenica.

Dana 25.06.2014. godine u periodu od 08,00-12,00 sati, u Službi za transfuziju krvi  JU KBZ pod organizacijom Sekcija DDK Elektroprivrede (ogranak Termoelektrana).

Dana 26.06.2014. godine u periodu od 09,00-11,00 sati, u Varešu pod organizacijom Sekcija DDK Elektroprivrede u saradnji sa OOCK Vareš.