Printaj ovu stranu
subota, 14 Juni 2014 20:06

Sporazum o plaćama u ZDK

U utorak, 17. 06.  bi trebale biti isplaćene plaće za uposlenike u osnovnom obrazovanju.- Ovo je dio zajedničke izjave predsjednika sindikata osnovnog obrazovanja Selvedina Šatorovića, predsjednika sindikata srednjeg obrazovanja, Dževada Hadžića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata ZDK, Mirnesa Isakovića  i premijera Zeničko-dobojskog kantona Muniba Husejnagića, data prilikom potpisivanja Sporazuma između Vlade Kantona i sindikalnih organizacija osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja ZDK.

 

Ovim Sporazumom se rješavaju sva aktuelna pitanja iz resora obrazovanja, Vlada Kantona obavezuje se da će do 01. 09. 2014. godine prioritetno osigurati redovne isplate plaća i pripadajućih naknada najkasnije do 30. u mjesecu za prethodni mjesec, na temelju raspoloživih sredstava iz budžeta Kantona kao i kreditnog zaduženja kojim će se osigurati likvidnost u servisiranju redovnih budžetskih obaveza za sve budžetske korisnike. Članom 2. ovog sporazuma dogovoreno je da se plaće za maj isplate do 04. 07. 2014. , plaće za juni do 04. 08. 2014. i plaće za juli do 29. 08. 2014. godine. Pored toga, Vlada Kantona obavezala se ovim sporazumom da će osigurati sredstva za isplatu regresa za 2014. godinu uposlenicima u obrazovanju do 01. 10.2014. godine. Uz to, Sporazumom se regulišu i pitanja nagrađivanja i napredovanja u službi, pa je već za narednu srijedu zakazan razgovor sindikalnih organizacija i resornog Ministarstva o izmjenama Pravilnika o praćenju i vrednovanju rada navedenih u članu 2. Sporazuma .

 

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Husejnagić je izjavio:

-Danas smo okončali posptupak koji traje već skoro mjesec dana. Naime, 14. maja ove godine imali smo usmeni dogovor, a već narednog dana ga pretočili u prijedlog Sporazuma, a onda smo načinili neke zajedničke izmjene u toku daljnjih pregovora i usaglasili sve tačke Sporazuma. Nažalost, dosad nije bilo prilike da potpišemo ovaj sporazum zbog svih dešavanja sa elementarnim nepogodama koje su zadesile naš Kanton. Vlada Kantona je opredjeljena da ispuni sve zahtjeve ugrađene u ovaj dokument, a jedina kočnica bi mogla biti u punjenju budžeta. Međutim,naš je stav da ćemo sve što smo potpisali u sporazumu i ispuniti i uradit ćemo sve da vratimo isplatu plaće u zakonske okvire za sve budžetske korisnike.

 

Predstavnici sindikalnih organizacija,  su kazali da očekuju implementaciju ovog sporazuma u punom kapacitetu i misle da su potpisom ovog sporazuma otklonjene sve prepreke za nastavak socijalnog dijaloga između Vlade Kantona i sindikata obrarzovanja. To ujedno znači da ćemo imati redovan završetak ove i nesmetan početak naredne školske godine. Dobili smo obećanja iz Vlade da će se dogovoreni termini isplate plaća pokušati i ranije ispuniti, ukoliko punjenje budžeta bude zadovoljavajuće.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)