Printaj ovu stranu
srijeda, 11 Juni 2014 04:34

Zajednički napor 2014.

U okviru redovnog obilaska terena jučer je Edin Terzić, komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite u pratnji drugih članova Štaba obišao pripadnike Oružanih snaga BiH i EUFOR-a koji rade na raščišćavanju terena i izgradnji puta za Gornju Golubinju na teritoriji Općine Žepče. Vojnici i mehanizacija EUFOR-a i Oružanih snaga radili su na nasipanju tamponskog materijala  i iskopu kanala za odvodnju oborinskih Pri tome su im pomagali i mještani ovog područja sa kojima su kako domaći tako i strani vojnici ostvarili uspješnu saradnju.

 

Tokom razgovora sa pripadnicima EUFOR-a, koji su došli iz Austrije kako bi u okviru evropskih snaga pomagali stanovništvu ugroženih područja u Bosni i Hercegovini, komandant Terzić je izrazio zahvalnost za pruženu pomoć i dogovorio dostavu materijala i mehanizacije za kojima trenutno postoji potreba.

 

Inače, u okviru združene operacije „Zajednički napor 2014“ na osposobljavanju puta na potezu Blatna voda-Relej-Golubinja trenutno je angažovano oko 60 pripadnika EUFOR-a i isto toliko pripadnika Oružanih snaga BiH. Oni će na ovom području boraviti još nekoliko dan,a a onda će se zaputiti u druge krajeve BiH pogođene poplavama kako bi i tamo pružili podršku i učestvovali u saniranju šteta. Otkako je 06. 06. 2014. počela pomenuta operacija pomoći civilnim strukturama na saniranju šteta od poplava u Bosni i Hercegovini, pripadnici Oružanih snaga BiH i EUFOR-a  radili su i na području Općine Maglaj kao i na izgradnji alternativnih pravaca na teritoriji Općina Žepče i Zenica.

 

Osim vojnika, komande EUFOR-a i Oružanih snaga BiH poslale su na područje Zeničko-dobojskog kantona i medicinske ekipe koje su već na terenu te se obavljaju ljekarski pregledi lokalnog stanovništva. Tu su i vojni veterinari koji pregledaju stoku i ostale životinje, te pomažu u saniranju uginulih goveda. Mještani kažu da je odmah lakše kad vide da i vojska pomaže te im to daje nadu i optimizam da će se život brzo vratiti na ove prostore.

 

U operaciji „Zajednički napor 2014“  u BiH trenutno učestvuje oko 1.200 vojnika Oružanih snaga BiH i 600 pripadnika EUFOR-a, sa helikopterskim jedinicama, 200 kamiona, 34 građevinske mašine, 50 kontejnera za smještaj evakuiranog stanovništva, a na raspolaganju su  i dva pontonska mosta. Svi oni zajedno rade na području cijele BiH na čišćenju terena, dostavi hrane, deratizaciji, a sve snage skoncentrisane su na područja zahvaćena poplavama u tokovima rijeka Bosna, Sava i Drina.

Posljednje od