26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Juni 2014 18:58

Od Plenuma do dobrovoljnog rada

Od plenuma građanki i građana nastale samoorganizovane grupe...Plenum građanki i građana Zenice se prethodni period stavio u funkciju otlanjanja posljedica koje su voda i klizišta napravila. Na hiljade sati dobrovoljnog rada do sada je realizovano kroz brigadu volontera koja je učestovovala u akcijama u Maglaju, Topčić polju, i Željeznom polju. Volonteri koji su se kroz plenum samoorganizovali uspjeli su od građana Zenice prikupiti  hranu i higijenske potrepštine koje su odaslane direktno onima kojima su potrebne u Bijeljinu, Doboj, Maglaj i Zavidoviće. 


Nabavka lijekova teško oboljelima na teško pristupačnim terenima, kao i potrepštine neophodne invalidima, amputircima i licima sa posebnim potrebama je primarni zadatak još jedne samoorganizovane grupe unutar plenuma Zenice.   U ovom trenutku pored širenja gore pomenutih akcija, članovi plenuma su se uključili i u praćenje i kontrolu prijema i raspodjele humanitarne pomoći, jer kao i ostali građani i građanke BiH nemaju povjerenje da će raspodjelu humanitarne pomoći izvršiti korektno. 

 

O svojim zapažanjima ili eventualnim primjećenim nepravilnostima u radu onih koji su zaduženi za raspodjelu humanitarne pomoći kontinuriano će izvještavati antikorupcijsku mrežu „ACCOUNT“ i druge nadležne institucije.  Aktivnosti duvanja u pištaljke i protestne šetnje dobile su svoje nove oblike borbe, nadamo se da lica izabrana na prethodnim izborima i njihove političke opcije novonastalu situaciju neće iskoristiti za nove konflikte i konfrontaciju sa građankama i građanima BiH.