25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 03 Juni 2014 20:51

Zaključci Štaba CZ Zenica

Na sjednici Općinskog  štaba civilne zaštite  Zenica koja je održana danas dogovoren je plan aktivnosti i djelovanja za naredne dane. Sve  putne komunikacije na području općine su  u stanju minimalne  prohodnosti. Građevinska operativa  nastavalja s planiranim aktivnostima na svim  lokalitetima općine zahvaćenim prirodnom nesrećom uzrokovanom poplavama i klizištima. Na klizištima se vrši  stalni monitorning i poduzimaju interventne mjere. Stručni timovi  geologa i geodeta su danas u Starini.


Nastavlja se  provođenje  planiranih   mjera na  klizištu Kula-Miljkovći. Ekipe civilne zaštite  neprekidno  intervenišu na klizištu  zajedno sa predstavnicima  nadzornog organa. Odvozi se nagomilana zemlja, a angažovana je  i specijalna mašina  za kopanje drenažnih kanala, kojim se odvodi voda iz tijela klizišta. Putna komunikacija prema Babinskom slivu je prohodna, ali je i dalje na snazi uspostavljeni režim saobraćaja. Danas , 3.  juna od 8,00 do 16,00 sati zabranjuje se saobraćaj za putnička vozila, a kreću redovne  autobuske linije  na putnom pravcu Zenica-Babino-Arnauti uz nastavak radova na samom klizištu.

 

Ovaj režim  ostaje na snazi do daljnjeg i ukoliko ne dođe do nepredviđenih događanja,  poslije 16,00 sati bit će dozvoljen  saobraćaj za motorna vozila i redovne autobuske linije.

Švicarska misija SDC u BiH  „Prirodne katastrofe u BiH 2014.“  upoznala je Općinu Zenica sa informacijom o opasnosti od klizišta u selu Kolići. Na osnovu obilaska  terena 29. maja ove godine geolog dr. Hugo Reatzo, eskpert za švicarsku humanitarnu pomoć procijenio  je „da glavnina sela Kolići nije pogođena  klizištem pošto  je locirana na stabilnom prevoju sa tvrdim stijenama. Nije prisutna dubinska nestabilnost  koja bi uticala  na ove stijene.

 

Na graničnim područjima  sela s lijeve strane postoje mala i veoma mala klizišta. To znači da općenito uzevši ne postoji klizna površina u dubinskoj strukturi stijene. Neka od klizišta su duga do 20 metara i nisu veća od osam metara. U središnjem dijelu sela klizište nije pogodilo ni jednu kuću. U tom dijelu ljudi mogu normalno živjeti u kućama. Na istočnoj strani  (lijeva granica sela), ali izvan glavnog područja, jedna kuća stoji na malom prijevoju iznad puta. Duž puta u zoni strmih padina  javljaju se mjestimične nestabilnosti. Ta kuća trenutno nije oštećena, a nalazi se blizu aktivno nestabilnog terena“. Klizište se odrazilo i na lokalno groblje. Preporuka geologa je da se odvedu  površinske i vode iz klizišta, izvrši procjena opasnosti i stabilnosti puta za Koliće i posadi drveće ( bagremovo drvo) radi stabilnosti  padina.

 

Duž rijeke u Kolićima prisutna su klizišta i erozija tla, što utiče na stabilnost puta koji je pokriven muljem nastalim klizanjem tla. I dalje se očekuje  manja erozija na tom lokalitetu zbog najavaljenih  padavina. U ovoj zoni nema kuća, tako da nema potrebe poduzimati bilo kakve akcije nakon čišćenja i popravke puta- savjeti su švicarskog  geologa. Zabilježeno je još nekoliko manjih klizišta na padinama  iznad sela sa istoka, juga i zapada, koja su udaljena i ne utiču na stabilnost sela.

 

Po zaključku Štaba upućen je poziv građanima, organizacijama i privrednim subjektima, koji nisu do sada prijavili štete na svojim objektima da se što prije jave  u Općinu Zenica i popune  prijavni list radi stvaranja dokumentacione osnove za procjenu štete uzrokovane poplavama i klizištima na području općine Zenica.

 

Na  području općine zdravstveno-epidemiološka situacija je  pod kontrolom i neprekidno se prati. Timovi Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja  Zenica prema iskazanim potrebama interventno djeluju na terenu.

 

Press Općine Zenica