16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 01 Juni 2014 23:12

Topčić Polje: 4 slučaja šuge

U Topčić-Polju, koje je, kao i veliki dio BiH, pogođeno poplavama i klizištima, a gdje su higijenski uvjeti zbog toga izuzetno loši, registrirano je četvero oboljelih od šuge.  Iako stanovništvo ovog, ali i ostalih područja pogođenih katastrofom strahuje od zaraze,  epidemijskih razmjera šuge nema, potvrdila nam je Jelena Ravlija, šefica Epidemiološke službe Federalnog zavoda za javno zdravstvo.   

 

- Šuga se registrira bilo da je vezana uz poplavljena područja ili neka druga. Sada je ima  manje nego u proteklom razdoblju, kada se epidemijski širila. Ne mora se vezati uz svaki osip na koži. Dakle, epidemijski je nema, ali se registrira - rekla je Ravlija. U Domu zdravlja u Maglaju kazali su nam da im nije poznato da su se građani obraćali zbog ove vrste zdravstvenog problema, ali jesu zbog prehlada, visokih temperatura. Damir Hamidović, ljekar iz Doma zdravlja Odžak, istakao je da nisu imali registriranih slučajeva oboljelih od šuge. 

 

- Imamo ljekarske ekipe na terenu i od njih nismo dobili nijednu dojavu o pojavi oboljelih od šuge. U tri sabirna centra nije registrovana šuga - rekao nam je Hamidović.