25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 31 Maj 2014 20:36

Izvještaj CZ ZDK

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem: Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 350 poziva građana,  koji traže razne informacije povodom nastalih nepogoda. 

 

Dionica magistralnog puta M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Kosova) do daljnjeg je zatvorena za saobraćaj. Zbog preopterećenosti regionalnog puta (R-465 preko Ševarlija), teretna vozila (do 4 metra visine) propuštaju se po posebnom režimu (naizmjenično-iz jednog pa onda iz drugog pravca). Putnička vozila ovom obilaznicom saobraćaju bez ograničenja.

Na području Kantona javni red i mir  narušen je u 10 slučaja, izvršeno je 1 krivično djelo i registrovano je 17 saobraćajnih nezgoda. Temperatura zraka u Zenici je  +11 0C, na području Kantona  od  +10  0C do +15 0C.

 

 

Na području Kantona, radi se na uspostavljanju putnih komunikacija, sanaciji terena, osiguranju klizišta (odvodnjom vode iz tijela klizišta), uklanjanja nanosa na ulicama gradova, kao i iz stambenih objekata. Takođe se vrši redovna deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija terena i stambenih objekata i prostora koji su bili zahvaćeni poplavama. Kratak pregled prohodnosti putnih pravaca na području Kantona:


Zenica:

Regionalni put Zenica-Travnik, u mjestu Ovnak, zbog odrona, saobraćaj obustavljen u oba pravca za sva motorna vozila.  Regionalni put Zenica-Vitez, u mjestu Čajdraš, zbog odrona, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

Na putnom pravcu Zenica-Babino, u mjestu Miljkovići, gdje je zbog odrona zemlje na kolovozu saobraćaj bio obustavljen, u narednom periodu, od 17,00 do 08,00 sati saobraćaj će se odvijati naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, uz fizičku regulaciju od strane policijskih službenika, dok će u vremenu od 08,00 do 17,00 sati, zbog izvođenja radova, saobraćaj biti obustavljen, te će se koristiti alternativni pravac preko mjesta Peševići.   

Putni pravac Nemila-Bistričak prohodan za terenska vozila, putni pravci Nemila-Topčić polje-Starina saobraćaj obustavljen, dok je za Starinu, iz pravca Topčić polja, u upotrebi alternativni makadamski put-prohodan samo za terenska vozila, te za naselja koja gravitiraju kotlinom Bistričaka, koristi se šumski put preko mjesta Orahovica, u pravcu Bistričaka. 

 

DIREKTOR

Sead Džanović, prof.odb. i sig.