26 Februar 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 31 Maj 2014 20:30

Dvadeset tona pomoći za Nemilu

„MERHAMET“ DOPREMIO U NEMILU VIŠE OD 20 TONA POMOĆI  - Pomoć je namijenjena žiteljima mjesta Nemila, Topčić-Polje, Šerića, Smajića, Orahovice, Vukotića, a prikupila je bh. dijaspora u Švedskoj koja potiče sa ovog područja koje je pretprpjelo ogromne štete u poplavama i klizištima

 

Šleper sa više od dvadeset tona raznovrsne humanitarne pomoći, koja je iz Švedske upućena „Merhametu“ za građane Bosne i Hercegovine ugrožene poplavama i klizištima, dopremljen je u Nemilu, u pratnji predsjednika HO „Merhamet“ MDD Hajrudina Šahića.  Pomoć koju je u Švedskoj prikupila bh. dijaspora, bit će podijeljena ugroženom stanovništvu Nemile, Topčić-Polja, Šerića, Smajića, Orahovice, Vukotića i Kolića. 

 

Predsjednik Mjesne zajednice Nemila i čelni čovjek Kriznog štaba Nijaz Lužić upoznao je predsjednika Hajrudina Šahića sa trenutnom situacijom u toj, ali i u okolnim mjesnim zajednicama. Prema njegovim riječima, trenutno u Nemiloj boravi oko 500 osoba iz okolnih mjesta, čije su kuće stradale u poplavama i klizištima. Lužić je naglasio da će humanitarna roba koju je dopremio „Merhamet“ pomoći mnogim porodicama koje su ostale biz ičega.      

 

Hajrudin Šahić je u razgovoru sa Lužićem i predsjednicama ostalih mjesnih zajednica koje su pretrpjele ogromne štete u polavama i klizištima, naglasio da je „Merhamet“ i do sada pomagao tom području, te da pomoć iz Švedske nije posljednja koju je „Merhamet“ dostavio za ovo područje, nego će i dalje brinuti da se što više pomogne ugroženom stanovništvu pomenutih mjesnih zajednica. Prema riječima Nijaza Lužića, u Mjesnoj zajednici Nemila potpuno je uništeno deset kuća, a 35 ih je oštećeno u poplavama. No, i pored toga, Nemila je preuzela brigu o 500 unesrećenih žitelja okolnih mjesnih zajednica.    

 

U Topčić-Polju, kako je rečeno, najmanje petnaest kuća je potpuno uništeno, a 50 kuća je oštećeno, te su mještani Topčić-Polja utočište potražili u Nemilu. U Šerićima je stradalo petnaest kuća, a šest je potpuno uništeno. Slična je situacija u mjestima Vukotići, Orahovica gdje je oštećeno 60 objekata, a tri su uništena.