29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Maj 2014 23:29

Produženo stanje prirodne nesreće

Razmatrajući stanje na ugroženim područjima, a uzimajući u obzir i činjenicu da većina Općina na području našeg Kantona još uvijek nije ukinula odluku o proglašenju prirodne nesreće, Kantonalni štab civilne zaštite donio je odluku na jutros (30. 05. 2014) održanoj  sjednici da se primjena ove odluke nastavi i naredne sedmice. 

 

Pored ovog, Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona donio je zaključak kojim se obavezuju općine s područja Kantona da ubrzaju proces procjena šteta na svojim teritorijama i podatke što prije dostave Kantonalnom štabu civilne zaštite i Kantonalnoj komisiji za procjenu šteta. Ovo je potrebno učiniti iz više razloga, a najvažniji je u činjenici da će se donatorska konferencija održati vjerovatno polovinom narednog mjeseca i dotad je potrebno imati snimljeno stanje na terenu i gotove projekte za rekonstrukciju i izgradnju infrastrukture u općinama pogođenim poplavama. Uz to, nezavisna komisija Evropske unije također je startala sa radom na terenu jer želi imati vlastite procjene ukupnih šteta na području BiH. Da bi se pomoglo u objedinjavanju podataka, odlučeno je da se općinama koje imaju kadrovskih ili drugih teškoća u radu na procjeni šteta pošalju timovi iz Kantona i pomognu u ovom dijelu posla. 

 

Sa jutrošnje sjednice upućen je i zaključak ka Vladi Kantona kojim je potrebno obavezati sva resorna ministarstva da svako iz svog djelokruga rada sumira ukupne štete i pripremi projekte rekonstrukcije u saradnji sa općinama. 

 

Na ovoj sjednici razmijenjene su i najnovije informacije sa terena, naročito kad se radi o izgradnji alternativnih puteva na području Željeznog polja.  Prema ovim podacima, očekuje se da bi danas moglo biti završeno postavljanje cijevi i da će se najkasnije do sutra moći doći do centra sela, odnosno Mjestove Ravni, a probijen je i dio trase do Biljevine. 

 

Nastavljene su konsultacije i objedinjavanje podataka o klizištima na području Kantona, a koji će poslužiti kao osnova za daljnje odlučivanje o pravcima aktivnosti kad je u pitanju obezbjeđenje domova za one kojima su stradale kuće u poplavama i klizištima. 

 

Press služba KŠ CZ ZDK