Printaj ovu stranu
utorak, 27 Maj 2014 03:41

Mladi napuštaju BiH

Izuzetno visoke stope nezaposlenosti mladih uzrokuju njihov odlazak iz zemlje, jer većina ih vidi alternativu u odlasku u inozemstvo radi zaposlenja i općenito boljeg životnog standarda. 

 

U Federaciji BiH stopa nezaposlenosti među mladima u dobi od 15 do 24 godine iznosi 67,1 posto, od toga 66,7 posto za muškarce i 67 posto za žene. 

 

Ovo je istaknuto u izvještaju "Analiza stanja i potreba mladih u FBiH 2013." Instituta za razvoj mladih "Kult". 

 

Nemogućnost pronalaska zaposlenja mladi vide kao izvor svih drugih problema. Samo 17,8 posto nezaposlene populacije bez posla je manje od godinu, dok je 11,8 posto nezaposleno više od dvije godine, a svi ostali duže od pet godina. 

 

- Najveća stopa nezaposlenosti u ukupnoj populaciji evidentirana je kod osoba sa srednjoškolskim ili nižim obrazovanjem (72,9 posto). Tako 18,7 posto nezaposlenih čine osobe s osnovnim obrazovanjem. Udio onih s višom školom ili visokom stručnom spremom je 8,3 posto. Nema novih radnih mjesta koja bi zaposlila radnu snagu, koja je u porastu. Velika državna preduzeća, koja su predstavljala glavni izvor zapošljavanja, ili su prestala raditi ili rade s drastično umanjenim kapacitetima - navodi se u ovom izvještaju. 

 

Frapantan je podatak da je u periodu od 1995. do 2012. godine čak 150.000 mladih napustilo BiH, a s obzirom na to da se stanje ne mijenja, ta brojka raste. Istraživanja koja kažu da bi 77 posto njih napustilo FBiH, od toga 37 posto zauvijek, a 40 posto na duže vrijeme, potvrđuju nezadovoljstvo mladih. 

 

- Ekonomski razvoj nije prioritet donosiocima odluka, jer svakako nemaju obavezu prema nezaposlenim građanima. Ne postoje budžetska izdvajanja za nezaposlene po uzoru na razvijene evropske zemlje. Radno iskustvo do minimalno godinu, a najčešće i duže, uvjet je u većini oglasa za zapošljavanje, što mladima uveliko otežava pronalaženje "prvog zaposlenja", jer traženo iskustvo nemaju priliku steći - pojasnili su iz "Kulta". 

 

Problem više je i to što se ne prikupljaju pouzdani podaci o mladima u obrazovnom sistemu i mladima na tržištu rada niti se prate indikatori i trendovi na tržištu rada. 

 

Tvrde kako je sistem obrazovanja neusklađen sa zahtjevima tržišta rada. Također, kako se ne poštuju nikakvi zakoni u odnosu obrazovanja i zapošljavanja.

 

Generalno, tržište rada smatraju haotičnim i da je zbog prevelikog broja nezaposlenih većina zanimanja svedena na nizak nivo.

 

Broj mladih koji rade posao za koji se nisu školovali raste. Više od polovine zaposlenih mladih ne radi posao za koji se obrazovala. Procent ovih osoba veći je u vangradskim sredinama. 

 

U BiH prisutne su i predrasude o mladima kao osobama koje "neće da rade i žele da žive na račun roditelja". 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)