19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 26 Maj 2014 08:58

Morali ostaviti pomoć na livadi

Dva od sedamnaest kamiona konvoja humanitarne pomoći koju su Medžlis islamske zajednice, Merhamet i Crveni križ  Ključa donirali ugroženim stanovnicima Željeznog polja, Topčić Polja, Begovog Hana i Bistričaka, zbog salonskog pristupa ovom poslu Kriznog štaba općine Zenica, istovareni su u garaži Zaima Mešinovića i na livadi na ulazu u Omladinsko naselje u Nemili.

 

- Bili smo ušli u naselje, nazavli načelnika Husejina Smajlovića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Nebojšu Nikolića, tražeći od njih da nam dozvole da uskladištimo donaciju do sutra. Oni su nas uputili na Mensuda Kelešturu iz Kriznog štaba, koji je insistirao da pomoć odvezemo u Zenicu i istovarimo u Crvenom krstu-  ističe Enes Drapić, zamjenik predsjednika Kriznog štaba Mjesne zajednice Bistričak, sa dvije podružnice Kolići i Smajići.

 

- Naravno, nismo to željeli, jer ovo je donacija našim ljudima, kojih ima 300 i koji su već 11 dana odsječeni od svijeta. Mještani Kolića su svi morali napustiti selo i spavaju pod šatorima, a jedina pomoć nam stiže helikopterima.

 

Oni bi da mi uskladištimo pomoć, pa, kada to bude njima na volju, da nam je daju na kašičicu. Ovo je sramota kako se ponašaju- kaže Drapić, koji dodaje da će predsjednika Kriznog štaba Zenice Kelešturu krivično goniti.

 

- Nije se, kada sam ga nazvao, ni udostojio doći, ali me je preko telefona poslao u neku stvar materinu. Zato će odgovarati- poručuje razočarani Kolić, koji dodaje da on pet i po sati idu sporednim putevima, kako bi motokultivatorima i traktorima dosatvili hranu svom stanovništvu.

 

Vođa konvoja iz Ključa, Emsur Behar, ističe da na ovakve probleme nisu naišli u drugim mjestima koja su posjetili.

 

- Nije da ne vjerujemo drugima, ali poučeni negativnim iskustvima želimo pomoć dati direktno ugroženim ljudima. Naše je mišljenje, mada to ne mora biti tačno, da je tako ispravnije- kaže Behar.

 

Ključani se masovno odazvali

 

Behar je bio pripadnik 17. krajiške brigade i, kaže, zna koliko je njemu bilo drago kada je u septembru 1992. godine dobio prvu majicu u izbjeglištvu u Travniku.

 

-Naš se narod masovno odazvao poziv za prikupljanje pomoći. Već smo,  dva puta, bili u Orašju i podijelili 11 kamiona pomoć, a danas još 17. Imamo spremna još 2 kamiona, koja planiramo donirati u Maglaj- ističe Behar, koji dodaje da bi najviše volio da su mogli doći do ovih mještana. Međutim, to još uvijek nije moguće.


V. Begunić, AVAZ