19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 23 Maj 2014 03:48

Neškodljivo uklanjanje životinja

 Krizni štab za zarazne bolesti životinja Zeničko-dobojskog kantona saopćio je da su nastavljene aktivnosti na pronalaženju i uklanjanju leševa životinja.  U protekla dva dana na području općine Zenica neškodljivo su uklonjene tri ovce, jedna krava i 20 ćuraka, dok je su selu Orahovica evidentirane tri uginule životinje zatrpane nanosom zemlje. 

 

U Maglaju članovi Kriznog štaba za zarazne bolesti životinja ZDK-a izvršili su epizootiološko izviđanje i obišli veterinarsku stanicu koja je pretrpjela gubitke u opremi i vozilima. Pored toga, izvršen je obilazak većeg broja farmi na području Maglaja na kojima nije bilo uginulih životinja. Na području Općine Tešanj, u mjestu Šije konstatovano je da je na farmi koka nosilica "Ekofarm“ od 14.000 uginulo oko 2000 koka, koje su u rekordnom roku neškodljivo uklonjene. 

 

Zasad nije utvrđen nijedan slučaj ozbiljnijih oboljenja, ali je zato potrebno što prije provesti mjere prevencije i izvršiti vakcinaciju životinja. Paralelno s brigom o uklanjanju leševa životinja, radi se na dostavi stočne hrane u ugrožena područja, a dostava se vrši kopnenim putem, tamo gdje je to moguće, a gdje nije helikopterima se prevozi hrana za stočni fond.