Printaj ovu stranu
četvrtak, 22 Maj 2014 22:39

Porodilje pisale Vladi ZDK

Otvoreno pismo Ministarstvima ZE-DO kantona... Poštovani/a ministre/ice, Obraćamo vam se u ime porodilja ZE-DO kantona koje još uvijek nisu primile januarsku uplatu za porodiljsku naknadu koja im pripada. Ako ste zaboravili, sada je 22.MAJ!!! Možda ste pomislili:“Zašto se to mene tiče? Za to je odgovorno neko drugo Ministarstvo, neki drugi Ministar...“ No, ako pažljivo pročitate ovaj mail do kraja, shvatit ćete da Vas se ipak tiče.


S obzirom na zaposlenost u našoj državi svjesni ste da među nama ima žena čiji su muževi nezaposleni, te cijela porodica ovisi o njihovim primanjima (o nezapsolenim porodiljama koje ostvaruju pravo na porodiljsku naknadu da i ne govorim – JOŠ TEŽA SITUACIJA SIGURNO!!!).

 

Na Facebooku smo osnovale grupu PORODILJE U ZE-DO KANTONU da bismo jedne drugima bile podrška i da bismo javljale jedne drugima kad neka sazna je li uplata bila. Možda da odvojite 10 minuta svog vremena da pročitate statuse koje tamo pišu žene... Znate li da ima onih koje nemaju novaca djeci za hranu, pelene, osnovne potrepštine... Šta je tek sa onim ženama koje su zahvaćene ovim strašnim poplavama? Da čekaju milost? Jesmo li sve osuđene na to- čekati milost iz budžeta Kantona??? Čini se da nas je sve snašla ista poplava!

 

Pitamo se, kako se to odjenom budžet uspio „napuniti“ za vrijeme onih protesta, pa ste u jednom mjesecu isplaćivali po dvije uplate??? Čudno, i sramotno! Da ste bar ostali i tad dosljednji sebi, možda bismo imali više povjerenja u Vas!

 

Ovim pismom ćemo se obratiti i medijima, jer naša okupljanja u obliku nekakvih protesta nisu imala odjeka. Možda Vam medijska pompa probudi savjest, jer što bi se reklo- idu izbori!

 

Ali, nemojte nas pogrešno shvatiti, nama nije cilj da izazivamo provokacije, nama je cilj da dobijemo ono što nam Zakonom pripada, i to da dobijemo na vrijeme!

A sad da se vratimo na početak... Zašto se ovo tiče svih vas?

 

Pa ministrice Heljić, Vi držite konce u svojim rukama... Odriješite kesu i uplatite nam ono što nam pripada... Nađite način da štedite na nekom drugom i konačno nam u januarskoj uplati vratiite naših 10% koje ste uzeli od naše djece!!!

Ministre Husiću, teško da ćemo mi moći kupovati domaće... Naprotiv, mi ne možemo kupiti ništa, pa neka se privrednici ne trude previše oko proizvodnje...

Ministrice Brkić, znamo da pravo i pravda nisu isto, ali ovaj put bi trebala pravda da pobijedi!

Ministre Bošnjak, što posijete, to ćete i požnjeti! Izbori se bliže, pa Vi kako hoćete!

Ministre Deliću, ako nastavimo s novim protestima policija bi i te kako mogla imati posla. Potrudite se da ne dođe do novih nemira!

Ministre Trifunoviću, uzalud Vama i obrazovanje i kultura i sport kad će natalitet biti na sve manjoj i manjoj razini!

Ministre Terziću, uzalud Vam i promet i komunikacije kad nemamo za što kupiti gorivo, niti platiti autobus!

Ministrice Balorda, naša djeca se ne liječe! Koji doktor još ne očekuje bar 20 KM u džep?

Ministre Lokmiću, među očevima naše djece ima i nekadašnjih branilaca, uglavnom nezaposlenih! Vi štiteći njih, štite i prava njihove djece. Pa razmislite malo o tome!

Ministre Ćuriću, vi biste bar trebali znati šta su socijalni slučajevi, jer mi smo eto, nažalost, to i postale!

I na kraju, ako ništa od ovog nije uticalo na Vaša razmišljanja, bar se na trenutak stavite u naš položaj, jer ste i Vi majka, žena, imate kćerku ili 'pak djecu!

 

Iskreno se nadamo da ćete nam dati vašu podršku i imati razumjevanja da nam budu izvršene zaostale uplate, a da buduće ne kasne!

 

S poštovanjem,

Porodilje ZE-DO kantona

Posljednje od

Povezani članci (by tag)