24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 22 Maj 2014 11:08

Sigurnost hrane nakon poplava

Sigumost hrane nakon poplava Nakon poplave, Ijudi moraju procijeniti sve namirnice, te povrsine i opremu za njihovu pripremu i odluciti sta je neupotrebljivo, a sta se nakon odredenih postupaka moze koristiti za ishranu. Kao jedna od posljedica poplava je kontaminacija vode iz javnog vodovoda, pa ista ne moze biti sigurna za pice. Voda nakon pop lava moze biti kontaminirana razlicitim patogenima i kontaminantima porijeklom iz kanalizacije, te zivotinjskog i drugih vrsta otpada. U prilogu se nalaze savjeti kako postupati sa hranom i vodom u podrucjima koja su pretrpjela poplave.


Hrana

Nemojte jesti hranu koja je bila iii je mogla doci u dodir sa poplavnom vodom. Ako ste u nedoumici, baciteje.

Nemojte jesti hranu pakovanu u ambalazu od plastike, papira, kartona, tkanine, i slicne posude koje su osteeene poplavnom vodom.

Odbacite hranu i pica koja su dosla u kontakt sa poplavnom vodom, a nalaze se u posudama sa navojnim kapama, snap poklopcima, tvist cepovima i hranu konzerviranu u domacinstvu. Ove posude i boce se ne mogu dezinfikovati.

Industrijski pripremljena hrana u svim neostecenim metalnim posudama (limenkama) se moze sacuvati ako predhodno uklonite naljepnice, te ih temeljito operete, isperete, a zatim dezinficirate sa rastvorom varikine (1 kasika na 4 Iitra ciste vode). Ukoliko nemate varikine, limenke mozete dezinficirati u kljucaloj vodi u trajanju od 10 minuta, sto ce biti dovoljno da unistite sve eventualno prisutne patogene koji se nalaze na povrnini limenke.

Na kraju, sa markerom (flomaster) ponovno oznacite limenku sa nazivom namirnice koja se nalazi u njoj, te datum roka trajanja.

Odbaciti svo voce i povrce koje je doslo u dodir sa poplavnom vodom ako se jede sirovo, kao sto su salate iIi jagode. Mogu se jesti proizvodi koji rastu iznad vode i koj i nisu bili u dodiru sa poplavnom vodom npr. voce na drvecu.

Uvijek dobro operite ruke prije pripreme hrane.

Voda Ukoliko lokalne institucije nadlezne za zdravstvenu ispravnost vode iz vodovoda proglase istu neupotrebljivom za pice, slijedite ove upute:

Koristite flasiranu vodu koja nije bila izloZena poplavnim vodama ako je dostupna.

Ako nemate flasirane vode, vodu trebate prokuhati da bi bila sigurna za pice. Temperatura kuhanja ce unistiti vecinu mikroorganizama koje izazivaju oboljenja. Ukoliko je voda mutna profiltrirajte je kroz cistu odjecu iii je ostavite da se istalozi, pa gornji sloj bistre vode prokuhajte, ohladite i cuvajte u cistim bocama iii posudama sa poklopcima.

Ako ne mozete kuhati vodu, mozete je dezinficirati koristeci varikinu (izbjeljivac) koji ce ubiti neke, ali ne sve vrste organizama koji izazivaju bolesti, a koji se mogu nalaziti u vodi. Dodajte 118 cajne kasike (iii 8 kapi) izbjeljivaca na svakih 4 litra vode, dobro promijesajte i pustite da odstoji 30 minuta prije nego sto je koristite. Dezinficiranu vodu cuvajte u cistim posudama sa poklopcem. Ukoliko imate industrijski dezinficijens za vodu postupite prema uputstvu proizvodaea.

Ako imate bunar koji je poplavljen, bunarska voda treba biti analizirana i dezinficirana nakon sto se poplavna voda povuce. Ako sumnjate da je vas bunar kontaminiran, obratite se lokalnom odjelu Civilne zaStite za konkretne savjete.

~ ~