Printaj ovu stranu
srijeda, 14 Maj 2014 15:05

Poplave 14.05.2014.

Nemila, Orahovica, Ušće, Blatuša, Banlozi, Vraca... iz svih krajeva posjetioci nam šalju fotografije visokog vodostaja i prvih većih problema koje imaju naselja uz vodu, Babinu rijeku, Bosnu... pošaljite nam i vi vaše fotografije u inbox naše FB grupe ili na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici mjereno  u 15.00 je 415 cm što je u porastu za 15 cm, u odnosu na zadnje mjerenje.  Ulaz u grad iz pravca Doboja na petlji Blatuša je pod vodom i zatvoren je za saobraćaj, i ulaz u naselje Blatuša u samom gradu je pod vodom. Zatvoren je saobraćaj za sva vozila u Nemili na putnom pravcu perma Orahovici., jer je podvožnjak pod vodom. U samom gradu na desnoj obali rijeke Bosne poplavljeno je gradsko šetalište, voda se izlila  na pješačku stazu i stigla do prvih stubova ulične rasvjete. Poplavljene su obe riječne ade u gradu. U naselju Dolipolje – Lašva usljed nadolaska vode ugrožene su 3 kuće. Stanovništvo je upozoreno. Svi drugi vodeni tokovi na području Kantona su u stalnom  porastu.

 

Na području općine Visoko prekinut je saobraćaj na regionalnom putu Visoko -  Ilijaš usljed izlijevanja  vode na putnu komunikaciju Rijeke Bosna i Fojnica na području općine Visoko su u stalnom porastu i prekinut je saobraćaj  Visoko – Sarajevo u mjestu Čekrečije, te je usmjeren na alternativne pravce. Rijeka Bosna se izlila u naselju Luke., Naselje Gornje Moštre je ugroženo  izlijevanjem potoka Zimašnica.  


Na području općine Žepče ulaz u grad sa puta M-17, je pod vodom i ulazi se u grad alternativnim pravcima.  Usljed izlijevanja vode poplavljena su  Lupoglavska polja (usjevi) zob nepostojanja odvodnih kanala prema rijeci Bosni. Proglašeno je stanje Prirodne i druge nesreće na području općine Olovo. Trenutno je dosta dijelova grada pod vodom i povećavaju se nivoi odbrambenih nasipa. Angažovano je 5 kamiona i 3 utovarivača.. Pored svih službi koje učestvuju u zaštiti i spašavanju angažovan je i dio dobrovoljaca koji pomažu u raznim situacijama Na području općine Olovo, na snazi je redovan stepen odbrane od poplava jer je vodostaj  rijeka Bioštica i Stupčanica u znatnom porastu. Trenutno su u pripravnosti 3 pumpe za ispumpavanje vode iz hotela „Aquaterm“ u Olovu.  Vodostaj rijeke Krivaje je stalnom porastu.

Sve raspoložive snage su na terenu i u pripravnosti. 


Rijeka Krivaja: Zatvoren je regionalni put R-467 prema Olovu u mjestu Krivaja (12 kilometar uz rijeku Krivaju) . Zabilježeno izlijevanje u mjestu Brezik,Ribnica,Vozuća,Krivaja. U mjestu Brezik voda je prelila most. Rijeka Gostović: Vodostaj rijeke veoma visok. Zabilježeno je izlijevanje na 8,10 i 12 kilometru uz rijeku Gostović. Poplavljene su  dvije vikendica ,usjev i nekoliko plastenika. Rijeka Bosna: Visok vodostaj koji za sada ne stvara probleme u odvijanju saobraćaja. Nema izlijevanja na putne komunikacije. iz preventivnih razloga zatvorena je mosta na rijeci Bosna koji povezuje  mjesta  Dolina-Mećevići. Takođe, zatvoren je drevni most ''Duga'' u centru grada. U mjestu Grab voda je prodrla do dvije okuće.

 

Na području općine Kakanj ,usljed obilnih padavina  došlo je do plavljenja regionalne putne komunikacije Kakanj  - Aranuti – Zenica u mjestu Kazani, a koja saobraća i za područje Brnjica te je ova putna komunikacija zatvorena za saobraćaj, te se saobraća alternativnim pravcima. Rijeka Bosna se počela izlijevati na pddručju naselja Doboj, ali za sada nema ugroženih objekata 

 

Upozorava se stanovništvo koje živi ili se kreće u blizini svih vodenih tokova naročito pored rijeka i većih potoka da obrati pažnju na svoju sigurnost prilikom kretanja uz vodene tokove.

 


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU




..

Posljednje od

Povezani članci (by tag)