25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 09 Maj 2014 18:08

Hulusi Akar u Zenici

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH imala je tu čast da bude  jedan od domaćina komadantu kopnenih snaga Republike Turske generalu Hulusi Akar, koji je posjetio  Zenicu. 

Prije šest mjeseci delegacija Mostova Prijateljstva je u Ankari u sjedištu Generalštaba Turske armije se susrela sa generalom Hulusi Akarom kojeg smo tada pozvali da posjeti BiH i Zenicu.

 

General Hulusi Akar je rođen 1952 godine u Kajseriju. Završio Vojnu akademiju 1972 godine. Obavljao veliki broj odgovornih funkcija u Turskoj armiji.Takođe, je bio komadant turske mirovne vojne misije u BiH u periodu august 1997-august 1998 godine. Sjedište turske mirovne vojne misije u BiH tada je bilo u općini Zenica. U to vrijeme realizovani su brojni projekti: u školama i mjesnim zajednicama, pružana je pomoć institucijama kulture, a značajna pomoć pružana je i stanovništvu kroz zdravstvene usluge. U augustu 2013 godine general Hulusi Akar je imenovan za komadanta turskih kopnenih snaga Republike Turske.

 

Asocijacija Mostovi Prijateljstva  u znak zahvalnosti za sve što je učinio na jačanju prijateljskih veza između BiH i Republike Turske, u prisustvu prijatelja generala Hulusi Akar, u Turskom parku u Zenici mu je uručila plaketu pod nazivom "PRIJATELJ BiH". Takođe, su članovi Mostova Prijateljstva organizovali i malu ceremoniju na kojoj je general Hulusi Akar u znak sjećanja na posjetu posadio i DRVO PRIJATELJSTVA ,u Turskom parku koji je izgradila  turska mirovna vojna misija. 

 

General Hulusi Akar je tokom posjete Zenici posjetio bivše sjedište komande turske mirovne misije u krugu fabrike MIttal-Zenica, i susreo se sa starim prijateljima, koje je upoznao tokom svog boravka u Zenici u poslijeratnom periodu. General Hulusi Akar je veliki prijatelj BiH i općine Zenica i uvijek će biti dobrodošao gost.. Mostovi Prijateljstva će uvijek biti tu kao dobri domaćini.

 

Press služba Mostova Prijateljstva

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju DOLASKA gosta iz Turske na stadion Kamberovića polje

foto: Ismir Sačak Pahuljko 

 

20140509 152344