Printaj ovu stranu
subota, 03 Maj 2014 14:54

Građani i novinari za istinu

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), organiziralo je danas u 35 gradova u BiH javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu".  Kampanja je organizirana povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, a proveli su je volonteri lokalnih timova ONAuBiH. Oni su na info-štandovima u centralnim zonama odabranih gradova dijelili građanima Kodeks za štampu i online medije BiH, magazin "Karike" koji realiziraju mladi novinari iz ove asocijacije, te informirali građane o žalbenoj proceduri Vijeća za štampu u BiH.



Također je provedeno i anketno ispitivanje o stanju slobode medija u BiH i poštivanju prava građana na profesionalno izvještavanje medija. Službenica za žalbe u Vijeću za štampu BiH Maida Bahto-Kestendžić istaknula je za Fenu da je javna kampanja ralizirana krajnje uspješno, uz veliku zainteresovanost građana.

- Ankete su popunjene u rekordnom roku, što pokazuje da se građani zanimaju za stanje u medijima te žele da iskažu mišljenje i doprinesu kvalitetu i profesionanosti medijskog izvještavanja u BiH - kazala je ona. Bahto Kestendžić naglašava da je Vijeće za štampu u BiH od početka 2014. godine zaprimilo 105 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija. Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi, njih 53 su riješene samoregulacijom, odnosno objavom demantija, reagovanja, ispravki ili izvinjenja, te uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju. To je, kazala je, indikator da mediji u BiH prihvataju samoregulaciju, što predstavlja značajan napredak u poštivanju standarda profesionalnog novinarstva u BiH. Cilj javne kampanje "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" je informirati javnost o stanju slobode medija u BiH, sve češćim napadima i prijetnjama novinarima, što predstavlja atak na demokratski razvoj cijeloga društva, te o pravu građana na ulaganje žalbi Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje. 
 
Javna kampanja organizirana je u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Foči, Goraždu, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Jajcu, Mostaru, Odžaku, Palama, Rudom, Sarajevu, Šamcu, Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Visokom, Olovu, Kaknju, Velikoj Kladuši, Srebreniku, Šekovićima, Maglaju, Višegradu, Doboju, Trebinju, Travniku, Busovači, Stocu, Vlasenici, Ljubuškom i Posušju. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)