19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 03 Maj 2014 14:52

Sjećanje na Josipa Broza Tita

Članovi Udruženja Josip Broz Tito i brojni građani Zenice okupljanjem i polaganjem cvijeća na Spomen obilježje „Ingot“ u parku Papirna, uz čas istorije, odali su počast i prisjetili se lika i djela druga Tita. 



Tito je preminuo 04.maja 1980.godine u 15:04 sati, a Udruženje "Josip Broz Tito" u Zenici podsjetilo je sugrađane na period kada se punih 35 godina Tito nalazio na čelu SFRJ. O liku i djelu doživotnog predsjednika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josipa Broza Tita, okupljenim građanima govorili su Mile Kovačević i Zijad Sarajlić. 
Radnici pogona Čeličana tadašnje zeničke Željezare su u trenutku njegove sahrane 08.maja 1980.godine u 15.17 sati izlili dva čelična ingota i u znak sjećanja na taj događaj jedan izliveni ingot poklonili “Muzeju 25.maja” u Beogradu, a drugi prvo postavili u park ispred Čeličane, da bi nakon rušenja SM Čeličane zenički "Spomen ingot " bio prebačen u park Papirna. 

Za ličnost Josipa Broza veže se dosta kontroverzi – jedni ga smatraju neprikosnovenim liderom i rado se sjećaju tog vremena, dok ga drugi osuđuju zbog totalitarnog načina vladanja i njegovanja kulta ličnosti. 

Na njegovoj sahrani u Beogradu 08.maja 1980.godine prisustvovalo je više od 200 visokih zvaničnika iz 127 zemalja. Spadao je među istaknute lidere koji su obilježili jednu epohu, a njegovo ime se veže za komunistički i partizanski pokret, događaje iz Drugog svjetskog rata koji su presudno utjecali na sudbinu bivše zajedničke države, te za osnivanje Pokreta nesvrstanih.