Printaj ovu stranu
nedjelja, 04 Maj 2014 04:56

Ko su nove muftije u BIH

Na IX. sjednici Sabora Islamske zajednice, reisu-l-ulema Husein ef. Kvazović, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, sabornicima je predložio  imenovanje zamjenika reisu-l-uleme i potvrđivanje imenovanja muftija. Sabornici su jednoglasno prihvatili prijedlog Reisu-l-uleme da se za zamjenika Reisu-l-uleme imenuje mr. Husein ef. Smajić, dosadašnji muftija sarajevski.

 

Na istoj sjednici Sabora potvrđeno je imenovanje dr. Enesa ef. Ljevakovića za muftiju sarajevskog, dr. Osmana ef. Kozlića za muftiju banjalučkog, dr. Ahmeda ef. Adilovića za muftiju travničkog, Hadisa ef. Pašalića za muftiju vojnog, Salema ef. Dedovića za muftiju mostarskog, Remzije ef. Pitića za muftiju goraždanskog, Hasana ef. Makića za muftiju bihaćkog, mr. Ejuba ef. Dautovića za muftiju zeničkog, dr. Nedžada ef. Grabusa za muftiju ljubljanskog i Muamera ef Zukorlića za muftiju sandžačkog.

U nastavku donosimo kraće izvode iz biografija zamjenika Reisu-l-uleme i novoimenovanih muftija.

husein-smajicHusejin Smajić je rođen 1952. godine u Tešnju. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1972. godine. Na univerzitetu Al-Azhar u Kairu diplomirao je 1978. godine. Zvanje magistra nauka stekao je 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Registrirao je doktorat na univerzitetu Al-Azhar u Kairu.

Od 1978. do 1983. godine radio je kao Glavni imam Odbora Islamske zajednice Zvornik.  Od 1986. do 1990. godine obnašao je dužnost imama Čaršijske džamije u Kiseljaku kod Sarajeva i dužnost Glavnog imama Odbora Islamske zajednice Kiseljak. Od 1990. do 1993. godine obavljao je dužnost Glavnog imama Odbora Islamske zajednice Sarajevo. Od 1993. do 2014. godine obavljao je dužnost muftije sarajevskog. Od 2010. godine član je Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, u ime Islamske zajednice.

Od 1983. do 1986. godine izdržavao je zatvorsku kaznu u Foči po osnovu verbalnog delikta.

osman-kozlicOsman Kozlić je rođen 1966. godine u Zenici. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1985. godine. Na Fakultetu šerijatskog prava u Alžiru diplomirao je 1992. godine. Zvanje magistra islamskih nauka stekao je 1997. godine na univerzitetu Muhamed V u Maroku. Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu doktorirao je 2013. godine.

Radio je kao imam, hatib i muallim u džematu Novo Naselje Solina, Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Školske 1998/99. godine je počeo raditi kao profesor nastavnih predmeta Fikh i Hadis u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Od 2001. godine član je Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH, a izabran je i za njegova predsjednika u tekućem mandatu. Predsjednik je Upravnog odbora Agencije za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH.    

Autor je i koautor nekoliko djela, te prijevoda sa arapskog jezika.

enes-ljevakovicEnes Ljevaković je rođen 1959. godine u Tešnju. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1979. godine. Diplomirao je na Fakultetu šerijatskog prava  u Rijadu 1987. godine. Zvanje magistra nauka stekao je na Odsjeku za fikh i usuli fikh Fakulteta šerijatskog prava u Rijadu. Zvanje doktora nauka stekao je 2002. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Radio je kao imam, hatib i mualim u Mrkotiću kod Tešnja tokom 1980. godine. Izabran je u zvanje vanrednog profesora na Katedri za fikh Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu 2007. godine. Obavljao je funkciju prodekana za finansije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u periodu od 2003. do 2007. godine. Imenovan je za člana Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH 2004. godine. Član je ovog suda i u drugom mandatnom periodu. Izabran je za šefa Katedre za fikh na Fakultetu islamskog prava 2004. godine. Imenovan je za fetva-emina Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH 2005. godine. Član je Kolegija za postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Na tom fakultetu predaje predmete Historija šerijatskog prava, Usul-i fikh, Šerijatsko građansko i krivično pravo, Uvod u šerijatsko pravo i Savremene fikhske teme. Predaje i predmet Islamsko poslovno pravo na master studiju/smjer Islamsko bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Objavio je veliki broj djela i radova, te prijevoda sa arapskog jezika.

ahmed-adilovicAhmed Adilović je rođen 1964. godine u Travniku. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1983. godine. Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu diplomirao je 1990. godine. Na istom fakultetu zvanje magistra nauka stekao je 2002. godine, a zvanje  doktora nauka 2010. godine. 

Od 1988. do 1992, godine radio je kao prvi imam Sulejmanija-džamije u Travniku. Tokom 1994. godine bio je glavni imam Odbora Islamske zajednice Travnik. Od 1994. do 2003. godine obnašao je dužnost direktora Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Od 2012. godine pomoćnik je direktora za nastavu u Elči Ibrahim-pašinoj medresi. U istoj medresi predavao je Ahlak u periodu od 2006. do 2011. godine, te Tefsir od 1994. godine. 

Objavio nekoliko radova i djela, te prijevoda sa arapskog jezika.

Bio je pripadnik Armije RBiH, u periodu od 1992.  do 1994. godine.

salem-dedovicSalem Dedović je rođen 1976. godine u  Nevesinju. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1996. godine. Na Fakultetu arapskog jezika univerziteta Al-Azhar diplomirao je 2001. godine. Magistrant je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Radio je kao imam, hatib i muallim u Lakišića džamiji u Mostaru. Obavljao j dužnost v.d. glavnog imama u Stocu. U Gimnaziji Mostar radio je kao redovni profesor islamske vjeronauke i arapskog jezika. Jednu akademsku godinu radio je kao asistent na predmetu arapski jezik na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Dvije školske godine, kao spoljni saradnik, radio je kao profesor arapskog jezika u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Pedagoški zavod Mostar imenovao ga je savjetnikom za arapski jezik za škole na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Od 1. septembra 2006. godine obavljao je dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Bavi se i prevodilačkim radom sa arapskog jezika.

hadis-pasalicHadis Pašalić je rođen 1966. godine u Zenici. Gazi Husrev-begovu medresu U Sarajevu završio je 1986. godine. U Armiji Republike Bosne i Hercegovine obavljao je niz dužnosti, a završetak rata dočekao je u činu natkapetana. Profesionalnu vojnu karijeru nastavio je u Zajedničkoj komandi Vojske Federacije BiH. Diplomu Islamskog pedagoškog fakulteta stekao je u Zenici, a vojno-stručno obrazovanje upotpunjuje završetkom Komandno-štabne škole u Pazariću, nakon čega je 1998. godine unaprijeđen u čin majora. Učestvovao je u Radnoj grupi za uspostavu Vojnog muftijstva, a po uspostavi istog imenovan je za Glavnog imama Vojske Federacije BiH. Dužnost Glavnog imama u Oružanim snagama BiH obavlja od 2007. godine.

Tokom profesionalne vojne karijere pohvaljivan je i nagrađivan 1995., 1997., 2001., 2004. i 2009. godine.  

Učestvovao je u pripremi i izradi stručnih izdanja Vojnog muftijstva.

remzija-piticRemzija Pitić je rođen 1969. godine u Nevesinju. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1988. godine. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu raspoređen je na obezbjeđenje zgrade Vrhovnog islamskog starješinstva. Dana 29. augusta 1992. godine teško je ranjen, a nakon liječenja nepunih deset mjeseci u Sarajevu odlazi na liječe u Tursku. Na tamošnjem univerzitetu Dokuz Eylul uspješno završava studij 1996. godine.

Po završetku studija i liječenja vraća se u Bosnu i Hercegovinu i počinje raditi u Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice. Deset godina je radio na realizaciji vjerskog programa na Radio-televiziji BiH, a od 2006. godine direktor je RTV IZ „BIR“ gdje je uspješno organizirao i rukovodio poslovima uspostavljanja i razvoja prvog elektronskog medija Islamske zajednice. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)