19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 03 Maj 2014 03:11

Žene u socijalnom poduzetništvu

Poslovna zajednica Centra za edukaciju i istraživanje "Nahla" uz podršku Fondacije Konrad Adenauer BiH realizirala je prvu konferenciju"Žene u socijalnom poduzetništvu: oblikovanje budućnosti ekonomije Zapadnog Balkana kroz održive socijalne inovacije".



Na konferenciji je učestvovalo preko 70 predstavnica akademskih zajednica, socijalnih poduzeća, vladinog i nevladinog sektora koje se bave aktivnostima vezanim za socijalno poduzetništvo, te ekspertica različitih srodnih oblasti i studentica zainteresovanih za razvoj socijalnog poduzetništva iz cijele regije.

Konferencija je realizirana u obliku panel diskusija u okviru kojih je predstavljeno socijalno poduzetništvo u regiji, urađena usporedba zakonske regulative i stepena razvoja socijalnih preduzeća u pojedinim zemljama. Govorilo se i o društveno odgovorom poslovanju, kao konceptu koji je vrlo blizak socijalnom poduzetništvu, te tome kako se iz društveno odgovorne kompanije prelazi u model socijalnog preduzeća i načinima finansiranja socijalnih preduzeća, te koji od njih su primjenjivi u našem regionu. Posebna pažnja posvećena je izazovima sa kojima se u oblasti socijalnog poduzetništva susreću žene, te načinima njihovog prevazilaženja. Predstavljeni su primjeri poticanja razvoja socijalnog poduzetništva putem visokoškolskih ustanova i primjeri dobre prakse socijalnih preduzeća iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije.

Konferencijom smo željeli napraviti pozitivni iskorak kako bismo kroz razmjenu ideja i iskustava definirali zajedničku strategiju budućeg razvoja ove oblasti. Dodatno, naš motiv je bio skrenuti pažnju na uključenost žena u ovaj progresivni oblik poduzetništva i specifične izazove s kojima se susreću prilikom svoga rada. Jedan od rezultata konferencije je i začetak online platforme za razmjenu informacija i umrežavanje žena koje se bave socijalnim poduzetništvom, te pokretanje Facebook stranice na kojoj će se promovirati primjeri dobre prakse iz cijelog svijeta, pod nazivom Women In Social Entrepreneurship (https://www.facebook.com/womeninsocialentrepreneurship)