25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 April 2014 03:56

Zajedno sa sakupljačima otpada

Bosna i Hercegovina će uskoro biti čišća i ekološki zdravija, a bit će to rezultat suradnje najvećih sakupljača otpada i "Eko života“ iz Tuzle, ovlaštenog bh. operatera sistema za postupanje ambalažnim otpadom - saopćeno je iz "Eko života".  Nakon dobijanja dozvole za rad od nadležnog Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, "Eko život“ je odmah krenuo u realizaciju svih aktivnosti.  Jedna od tih aktivnosti je i početak suradnje sa sakupljačima svih vrsta otpada u FBiH. 



Tim povodom je ove sedmice organiziran radni sastanak na kojem su potpisani ugovori između jednog dijela sakupljača - "Alba“ d.o.o. Zenica, "Eko forma" d.o.o. Bugojno, "Eko servis“ d.o.o. Mostar, "Eko sirovina“ d.o.o. Tuzla - i "Eko života“ o suradnji u oblasti zbrinjavanja svih vrsta ambalažnog otpada. 

-Ta suradnja ima svoju ekonomsku ali društveno odgovornu dimenziju. Razmotreni su oblici inovativnijih metoda i praksa sakupljanja otpada u BiH, kao i mogućnosti suradnje sa lokalnim zajednicama, NVO sektorom i domaćim medijima - navodi "Eko život". 

Na ovom sastanku "Eko život" se obavezao da će biti partner sakupljačima otpada u svakom dijelu BiH i svim oblicima brige o otpadu, te da će poduzeti niz aktivnosti, u suradnji sa lokalnim zajednicama, u cilju jačanja društvene svijesti o jačanju kapaciteta brige o otpadu ali i ekoloških standarda uopće. 

U tom cilju, dogovoreno je niz konkretnih aktivnosti i akcija sa lokalnom zajednicom i samim sakupljačima. Prva takva akcija bit će održana u suradnji sa "Eko Formom“, u Bugojnu krajem maja, a potom slijede akcije i u drugim gradovima BiH.

"Eko život“ poziva sve obveznike koji se još nisu uključili u sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom da se jave, kako bi razmijenili iskustva iz ovog područja, te usaglasili obostrane interese i počeli zajednički da djeluju u očuvanju okoliša i prirode BiH, saopćio je "Eko život“ d.o.o. Tuzla.