Printaj ovu stranu
utorak, 29 April 2014 21:50

Premijer o kašnjenju plaća

Čelnici Kantonalne organizacije SDPBiH Zeničko-dobojskog kantona analizirali su aktuelnu političku situaciju u ovom kantonu i obrazložili svoje stavove i pristup u rješavanju brojnih problema Vlade Kantona, u kojoj su najbrojniji ministri iz SDP-a. 



Govoreći o nedovoljnom punjenju kantonalnog budžeta, član Predsjedništva KOSDP BiH ZDK i premijer Vlade u ostavci Munib Husejnagić istakao je danas na pres-konferenciji da u ovom trenutku budžetskim korisnicima već osam dana kasni plaća, i da je nemoguće iz tekućeg priliva sredstava, koji je 95 posto od sredstava iz PDV-a, servisirati sve obaveze koje Kanton ima u ovom trenutku. 

Mjere štednje koje je ustanovila Vlada ZDK-a trebale bi da ostvare uštede od oko milion i po KM, ali se na realizaciji mjera štednje, kako je naglasio, neće stati. 

-Jedino rješenje je kreditno zaduženje Kantona, jer smo od 2008. godine stalno u deficitu, koji danas iznosi više od 25 miliona KM. Ovaj kanton nema velikih kreditnih zaduženja, jer se nismo zaduživali i ima prostora za to, da bismo lakše servisirali naše obaveze - istakao je Husejnagić. 

-Današnjoj Vladi, koja je u ostavci i radi u tehničkom mandatu, dato je malo vremena za servisiranje posljedica i problema iz ranijeg perioda. U svim odnosima i aktivnostima, u pozitivi i negativi, 'dionice' imaju i druge stranke SDA, SBiH,SBB, i neke druge stranke, jer su participarle u izvršnoj vlasti - kazao je potpredsjednik KOSDP u ZDK-u Senaid Begić.
 
Kako je rečeno, u ovom trenutku pred Vladom ZDK-a u ostavci su problemi koji bi mogli postati složeniji ukoliko se ne nađe rješenje za stabilnije punjenje budžeta.

Situacija s punjenjem kantonalnog budžeta je loša i dnevno punjenje je oko 550.000 KM, što govori o neophodnoj finansijskoj injekciji sa znatno većim iznosom svježih sredstava, rečeno je na pres-konferenciji.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)