Printaj ovu stranu
utorak, 29 April 2014 21:46

Zašto je ukinut Dječiji dispanzer

Od početka ove školske godine u zeničkom Domu zdravlja prestao je rad dotadašnjeg Školskog dispanzera, a za dalje pružanje zdravstvene zaštite sva djeca starija od 7 godina, kao i njihovi zdravstveni kartoni, upućeni su u ambulante porodične medicine, shodno mjestu stanovanja.

 

Ovakva odluka izazvala je primjedbe brojnih roditelja pomenute djece, zbog čega su se javljali i u našu redakciju. Aida Baručija, portparol Doma zdravlja u Zenici, navodi da je nužnost poštivanja zakonske regulative, bio glavni razlog prebacivanja zdravstvenih kartona djece starije od 7 godina u ambulante porodične medicine - Za svu djecu stariju od 7 godina, uz potrebnu uputnicu, obezbijedili smo dostupnost pedijatra tokom cijele sedmice, dok su ranije ta djeca iz prigradskih područja Zenice pedijatra imala samo jedan dan sedmično, ističe ona.

 

Međutim, brojni roditelji djece dobi iznad 7 godina imaju primjedbe zbog prestanka rada Školskog dispanzera, smatrajući neprimjerenim da se ova djeca i ostali pacijenati, liječe na istom mjestu. Takvo mišljenje dijele i pojedini među ostalim pacijentima, među kojima je i naša sugrađanka Aida Salihović, obrazložući to deetaljnije slučajem, kojem je i sama nedavno prisustvovala u ambulantu u Travnočkoj ulici. O cijeloj ovoj situaciji, svoje lično mišljenje iznosi i jedan od ljekara porodične medicine, doktor Zoran Berberović, koji radi u ambulanti u Travničkoj ulici, navoedeći da se mnog roditelji žale na povakvu odluku Doma zdravlja i da su mnoge stvari time narušene.- Zakoni postoje da bismo ih poštovali i primjenjivali, a ako se u praksi pokažu neke njihove manjkavosti, treba ili mijenjati, napominje on.  

 

(V.J. rtvze)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)